73 milliárd forintba kerül a rezsicsökkentés

2013.03.29. 07:42

A 2011-es adatokat figyelembe véve az árampiacon 27,3 milliárd forintos, a gázpiacon 46 milliárd forintos kiesést okoz a tízszázalékos rezsicsökkentés a a REKK Energiapiaci Tanácsadó Kft. számításai szerint.

A hatás szerintük nem csak az energiacéget érinti, hanem a költségvetést is, a közvetlen áfakiesés összesen 25-26 milliárd forint lehet. A REKK nem említi, de ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen ennyi esik majd ki a büdzséből a csökkentés hatására, hiszen a lakosság a rezsin megspórolt jövedelmét részben szintén fogyasztásra költi, ami után ugyanúgy áfát fizet.

Kaderják Péter, a REKK vezetője szerint a villamos energiánál a rezsicsökkentést a nagyfogyasztók és az állam fizeti, a lakossági földgázfogyasztás esetében a nagykereskedő, a termelő, az elosztó, a szállító és a tároló között oszlanak meg a költségek.

A rezsicsökkentés egyik távlati hatása a REKK szerint az, hogy a lakosság kevésbé lesz érdekelt az energiahatékonysági beruházásokban, így elmaradhat az ablakcsere, a falak hőszigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése.