Salamon
-1 °C
13 °C

Rég nem volt ilyen alacsony a hiány

2013.03.29. 16:49 Módosítva: 2013.04.02. 11:09

Meglepetésre igen jól alakult a tavalyi hiány: a KSH előzetes adatai alapján közölt - 567 milliárd forint azt jelenti, hogy a mutató jóval elmarad a januárban várttól. Akkor a KSH arra számított, hogy jó eséllyel sikerül teljesíteni a 2,7 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycélt. Ehhez képest a most közölt 567 milliárdos adat 2 százalékos GDP-arányos hiányt jelent.

Az NGM közleményében megjegyzi, az Európai Uniónak kiküldött előrejelzés azt is megerősíti, hogy idén is teljesülni fog a kormány által kitűzött 2,7 százalékos hiány, így jó esélyünk van arra, hogy kikerüljünk a 9 éve tartó túlzott deficit eljárás alól.

Elemzők korábban azt mondták, ha a most közölt hiányszám jelentősebben elmaradna a várttól - és most ez történt -, ennek hátterében pedig strukturális változások állnának (nem pedig bizonyos költségvetési kiadások áttolása 2013-ra), akkor tényleg jó esélye lehet a kormánynak és az országnak kikecmeregni a deficiteljárás hatálya alól. A pontos képet azonban csak kedden reggel lehet majd látni, amikor közlik a részletes negyedéves államháztartási adatokat.

Az IMF pénteken kiadott országértékelésében pontosan arra figyelmeztet, hogy a hiánycél újabb intézkedések nélkül nem fog teljesülni. A 2 százalékos tavalyi hiány - ha nem egyszeri tételekből, hanem tartós kiigazításokból származik a vártnál nagyobb egyenlegjavulás -, akár némi bizakodásra is okot adhat.