Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kevésbé kelendő a magyar húsvéti bárány

2013.03.29. 14:45

Az idén mintegy 20 százalékkal kevesebb húsvéti bárányt szállítanak külföldre Magyarországról a korábbi évekhez viszonyítva - tájékoztatta Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke pénteken az MTI-t.

Közölte, a visszaesés oka, hogy a múlt év őszi termékenyítési időszakban - a magas takarmányárak miatt - több helyen nem termékenyítették meg az anyaállatokat, így kevesebb lett a szaporulat. Emellett a bárányok mennyiségét csökkenti az is, hogy az idén korán van húsvét. Ezért a szokásos mintegy 170 ezer bárány helyett, mintegy 140 ezret lehet külföldre vinni, mondta a terméktanács elnöke. Hozzátette: a húsvéti bárányexport a kivitelnek mintegy negyedét adja.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a gazdasági válság miatt a magyar bárányok legfontosabb exportpiacán, Olaszországban visszaesett a kereslet. Emiatt a korábbi kilogrammonkénti 3,3 eurós ár 2,9 euróra csökkent az idén. A kiesést némileg enyhíti a forint gyengülése, mondta Bátor Árpád. A terméktanács elnöke emlékeztetett: Magyarországon ez év elején 864 ezer anyajuhot tartott számon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A bárányok száma az év végéig várhatóan 600 ezer körül lesz.