Kik adtak el több száz tonna aranyat?

2013.04.01. 10:38

A fizikai aranyba fektető, tőzsdén forgalmazott alapok, az úgynevezett ETF-ek rekordmértékű tőkekiáramlásról számoltak be az utóbbi időkben. Főként befektetési társaságok és alapkezelők döntöttek úgy, hogy ismét a részvénypiacok felé fordulnak – írja az aranypiac.hu. A Bloomberg hírügynökség által figyelemmel követett legfontosabb aranypiaci ETF-eket február közepe óta, vagyis bő egy hónap alatt 160 tonna arannyal csökkentették a betétesek, ami ennek a tíz éve létrehozott befektetési kategóriának az eddigi legnagyobb vesztesége.

Az arannyal kereskedő tőzsdei alapok tényleges aranykészlete most nagyjából 2450 tonna, ami hét hónapja nem látott alacsony szintet jelent. A csúcsot decemberben még 2630 tonna arany jelentette.

Az aranypiaci portál megjegyzi: az arany árfolyama az év eleje óta nagyjából 5 százalékot esett – ilyen rossz évkezdetre 1988 óta nem volt példa –, ezzel szemben a részvényindexek többsége emelkedni tudott, az amerikai Dow Jones index például 10 százaléknál többet erősödött az idei első negyedévben. „A jelek szerint az arany utóbbi időben mutatott gyenge teljesítményében csalódottak közül többen más befektetések után nézhettek, és ennek során valószínűleg a részvénypiacokat találták meg” – olvasható az elemzésben, amely megjegyzi azt is: az arany ára mostanra az unciánként 1600 dolláros szinten stabilizálódott.

A befektetési piacok között váltók vélhetően főként a nagy amerikai intézményi befektetők lehetnek. Elsősorban az SPDR Gold Trust tranzakció okoztak komoly csökkenést, márpedig ez 1221 tonnás aranykészletével messze a legnagyobb ilyen befektetési szolgáltató, egymaga az ETF-ek által mindösszesen birtokolt arany felével rendelkezik. A 85 százalékban amerikai befektetők vagyonát kezelő alapból február közepe óta több mint 100 tonna aranynak megfelelő tőke áramlott ki.

Hogy a mostani első negyedévben kik lehetnek pontosan az eladók, arról egyelőre csak találgatni lehet. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) ezzel kapcsolatosan május közepén tesz majd közzé konkrét adatokat. A jellemzően abszolút hozamra törekvő úgynevezett hedge fundok jöhetnek azonban a leginkább szóba, ezek már decemberben megkezdték az aranypiaci részesedéseik leépítését.