Mária
17 °C
29 °C

Kaszinókkal lendülne fel Ciprus

2013.04.01. 17:10

Ciprus a kaszinóüzemeltetés tiltásának feloldásával, illetve a szigetországi befektetésekbe visszaforgatott vállalati nyereségek adómentessé tételével támogatná a gazdasági növekedés újraindítását - mondta Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő hétfőn, amikor ismertette 12 pontos növekedési tervét az ország minisztereivel. Egyben jelezte, hogy 15 napon belül a kormány elé terjeszti pontos javaslatait. A kormány most "a növekedésre és a növekedés ösztönzésére koncentrál majd" - fogalmazott újságíróknak a ciprusi elnök.

Anasztasziadisz az újságírók előtt válaszolt azokra a vádakra, hogy az elnök bennfentes információk birtokában jelentős összegű pénzeket menekített ki az országból annak érdekében, hogy elkerülje a mentőcsomag részeként a nagyobb összegű betétekre kivetett veszteségleírást.

Az elnök hangsúlyozta: egy kedden felálló, bírókból álló testület "felhatalmazást kap, hogy kivizsgáljon bármit, ami hozzám, illetve (...) rokonaimhoz kötődik". A bírói tanács ezen kívül azokat az állítólagos kölcsönelengedéseket is vizsgálja majd, amelyeket a három legnagyobb bank az elmúlt öt évben parlamenti képviselőknek, vállalatoknak és helyi önkormányzatoknak adott.

Ciprus március végén állapodott meg az euróövezeti államokkal egy mentőcsomagról, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurós mentőhitelt kap. A nicosiai kormánynak cserébe át kell alakítania bankrendszerét, amelynek részét képezi a 100 ezer eurónál nagyobb összegű bankbetéteket érintő egyszeri értékleírás. A ciprusi jegybank szerint a veszteségleírás a megtakarítások akár 60 százalékát is érintheti.