Kétszerese lehet a recesszió a vártnak

2013.04.01. 16:18

Az eddig vártnál valószínűleg kétszer mélyebb lesz az euróövezet idei recessziója az egyik legtekintélyesebb londoni gazdaságelemző ház felülvizsgált prognózisa szerint. Az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló havi globális előrejelzése szerint az eurózóna tagországainak  0,4 százalékkal csökkenhet a GDP-je 2013 egészében, a korábban várt 0,2 százalék helyett.

A mostani újabb negatív felülvizsgálatot az EIU londoni közgazdászai azzal indokolták, hogy várakozásuk szerint a valutauniós gazdaságokban zajló államháztartási kiigazító programok továbbra is visszafogják a fogyasztási kiadásokat, és a legtöbb tagállamban a banki hitelezési aktivitás is gyenge marad az idén.

Mindemellett a bankbetétekre jelentős illetéket kirovó ciprusi pénzügyi mentőcsomag felélesztette az azzal kapcsolatos félelmeket is, hogy a járvány átterjedhet a nagyobb eurógazdaságokra. A legrosszabb forgatókönyvek közé tartozik az olasz és a spanyol bankrendszerekben kialakuló betétesi roham és a betétek kimenekítése biztonságosnak tartott külföldi bankokba - áll az EIU új prognózisában. A cég londoni közgazdászai közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint sikerül kordában tartani a ciprusi mentőcsomag nyomán újból fellángoló félelmeket.

Az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni házak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak, és emiatt Közép- és Kelet-Európa növekedési kilátásait is mind pesszimistábban ítélik meg.

A JP Morgan közgazdászai a minap közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslését. Ennek a nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében. A cseh gazdaság teljesítményére adott prognózisukat stagnálásról 0,2 százalékos visszaesésre rontották, Lengyelországban pedig az eddig jósolt 1,5 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékos GDP-bővülést várnak az idén.