Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Válság előtti szinten a brit ingatlanárak

2013.04.01. 17:44

Várhatóan jövőre haladja meg először a brit lakóingatlanok átlagos árszintje a pénzügyi válság előtti legutóbbi csúcsot - jósolta hétfői előrejelzésében az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászainak prognózisa szerint az átlagos lakásár Nagy-Britanniában 227 ezer font (82 millió forint) lesz 2014-ben, 2,3 százalékkal magasabb a 2007-ben mért ingatlanpiaci átlagárnál.

A CEBR hétfői becslése szerint az idén 222 ezer fontos (80 millió forintos) lakásonkénti átlagár várható a brit ingatlanpiacon. Ez 1,4 százalékkal magasabb a tavalyinál, de még elmarad a pénzügyi válság elhatalmasodása előtt közvetlenül mért legutóbbi árcsúcstól.

Mindezek alapján - a CEBR előrejelzése szerint - összesen hét évet vesz igénybe, mire a brit lakóingatlan-piac magához tér a pénzügyi válság sokkjából. A cég elemzői szerint az idén és jövőre még nyomott lesz az áremelkedés üteme a brit ingatlanpiacon, elsősorban a lanyha hazai bérnövekedés, a brit bankrendszer folytatódó feltőkésítési erőfeszítései és az euróövezeti pénzügyi felfordulás miatt.

A CEBR szakértői ugyanakkor azzal számolnak, hogy középtávon - a brit gazdaság általuk várt élénkülése, az ebből eredő gyorsabb béremelkedés, valamint a lakáskínálat bővülési ütemét valószínűleg meghaladó mértékű népességnövekedés hatására - felgyorsul az áremelkedés a brit lakóingatlan-szektorban.

A cég hétfői prognózisa szerint 2018-ban - az arra az évre valószínűsített 4,6 százalékos árnövekedés nyomán - már 267 ezer font (96 millió forint) lesz a lakások átlagára Nagy-Britanniában, 20,4 százalékkal magasabb az idei évre vártnál.

A brit ingatlanpiaci árak a pénzügyi válság előtti években még hatalmas ütemben - rendre évi 20 százalékot meghaladó mértékben - emelkedtek. A bankok könnyű kézzel folyósították a nagy összegű jelzálogkölcsönöket, amelyek értéke sokszor elérte az ingatlan akkori piaci árának 125 százalékát is. A hitelintézetek abban bíztak, hogy az árak további emelkedésével a jelzáloggal terhelt ingatlan értéke gyorsan túlnő a kölcsön összegén.

A hitelpiaci likviditás 2008-ban kezdődött hirtelen szűkülésével és a brit gazdaság ezt követő megtorpanásával, majd mély recesszióba fordulásával azonban kipukkadt az ingatlanár-buborék, és a lakásárak meredek zuhanásba kezdtek.

A Standard & Poor's hitelminősítő korabeli becslése szerint az ingatlanárak esése miatt 2010-re kétmillió brit lakástulajdonos kerülhetett a negative equity állapotába. A kifejezés azt jelenti, hogy az adott lakóingatlan értéke - vagyis a jelzálogkölcsön fedezete - a várt növekedés helyett mélyen az ingatlanra felvett jelzáloghitel összege alá csökken. Így az ingatlanhitel fedezetének jelentős része eltűnik, és a hitelező bank kinnlevőségének teljes behajthatósága bizonytalanná válik, még akkor is, ha a bank az esetleg nem fizetővé váló adóstól visszabirtokolja az ingatlant.