Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tervezési hibának is örül az NGM

2013.04.02. 07:32

A vártnál kevesebben választották az új átalányadót, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint javítja a költségvetés egyenlegét - írja a Világgazdaság.

A kisadózó tételes adóját, vagyis a katát februárban kellett először fizetni, és abból 1,8 milliárd forint folyt be, ami az éves tervezett 74,3 milliárd forint 2,5 százaléka. Kisvállalati adóból, azaz a kivából február végéig 426 millió forintot fizettek be, ami az egész évre várt 130 milliárd forint elenyésző hányada.

A tervezett több százezres tömeg helyett csak 60 ezren léptek át, ugyanakkor a szaktárca álláspontja szerint mindez nem gond, mert ha többen váltottak volna, akkor többen jártak volna jól, rontva ezzel a költségvetés egyenlegét - olvasható a cikkben.

A tervezettnél sokkal kevesebb pénz jött be a tranzakciós adóből is, februárban 13,4 milliárd forint folyt be, ez a 301 milliárd forintos éves előirányzat 4,4 százaléka. Az alulteljesülésben szerepet játszhatott – magyarázta a Világgazdaságnak az NGM –, hogy az illeték bevezetése miatt a banki ügyfelek egyes utalásokat előre hozhattak decemberre. A jegybank múlt heti inflációs jelentése szerint azonban az NGM ezért is tervezi kibővíteni a tranzakciós adó sújtotta átutalások körét.