Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

A tervezési hibának is örül az NGM

2013.04.02. 07:32

A vártnál kevesebben választották az új átalányadót, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint javítja a költségvetés egyenlegét - írja a Világgazdaság.

A kisadózó tételes adóját, vagyis a katát februárban kellett először fizetni, és abból 1,8 milliárd forint folyt be, ami az éves tervezett 74,3 milliárd forint 2,5 százaléka. Kisvállalati adóból, azaz a kivából február végéig 426 millió forintot fizettek be, ami az egész évre várt 130 milliárd forint elenyésző hányada.

A tervezett több százezres tömeg helyett csak 60 ezren léptek át, ugyanakkor a szaktárca álláspontja szerint mindez nem gond, mert ha többen váltottak volna, akkor többen jártak volna jól, rontva ezzel a költségvetés egyenlegét - olvasható a cikkben.

A tervezettnél sokkal kevesebb pénz jött be a tranzakciós adóből is, februárban 13,4 milliárd forint folyt be, ez a 301 milliárd forintos éves előirányzat 4,4 százaléka. Az alulteljesülésben szerepet játszhatott – magyarázta a Világgazdaságnak az NGM –, hogy az illeték bevezetése miatt a banki ügyfelek egyes utalásokat előre hozhattak decemberre. A jegybank múlt heti inflációs jelentése szerint azonban az NGM ezért is tervezi kibővíteni a tranzakciós adó sújtotta átutalások körét.