Eltűnhetnek az új külföldi gyógyszerek Indiából

2013.04.02. 08:31

Súlyos következményekkel járhat az indiai legfelsőbb bíróság hétfői döntése, amiben nem adott helyt a Novartis szabadalmi kérelmének, hiszen az ítélet precedenst teremthet a globális gyógyszercégek kiszorítására a világ egyik legnagyobb piacáról, irja a Napi Gazdaság.

A svájci gyógyszergyártó a Glivec nevű, a rák kezelésére használt készítményét szerette volna törzskönyveztetni, ám a helyi hatóságok után a legfelsőbb bíróság sem engedélyezte ezt. A 2005-ben a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való belépés fejében elfogadott indiai gyógyszertörvény ugyan bevezette a gyógyszerek törzskönyvezésének fogalmát (korábban nem is volt ilyen), ám a fejlett országokban szokásosnál jóval szigorúbb feltételekkel teszi lehetővé a gyógyszerek szabadalmi védelmét.

Megfigyelők szerint az indiai átlagember számára egyébként egyértelműen kedvező az indiai gyógyszerpolitika, a Glivec megfelelőjét például éppen tizenötödannyiért állítják elő a helyi, évente összesen 26 milliárd dollárnyi árbevételt termelő generikus gyártók, mint amennyiért a Novartis árulta az eredetit. A Novartis most azzal fenyegetőzik, hogy tiltakozásul az új készítményeit nem fogja bevezetni Indiában - kérdés, hogy mennyiben érinti majd a helyi ellátásbiztonságot.