Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnhetnek az új külföldi gyógyszerek Indiából

2013.04.02. 08:31

Súlyos következményekkel járhat az indiai legfelsőbb bíróság hétfői döntése, amiben nem adott helyt a Novartis szabadalmi kérelmének, hiszen az ítélet precedenst teremthet a globális gyógyszercégek kiszorítására a világ egyik legnagyobb piacáról, irja a Napi Gazdaság.

A svájci gyógyszergyártó a Glivec nevű, a rák kezelésére használt készítményét szerette volna törzskönyveztetni, ám a helyi hatóságok után a legfelsőbb bíróság sem engedélyezte ezt. A 2005-ben a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való belépés fejében elfogadott indiai gyógyszertörvény ugyan bevezette a gyógyszerek törzskönyvezésének fogalmát (korábban nem is volt ilyen), ám a fejlett országokban szokásosnál jóval szigorúbb feltételekkel teszi lehetővé a gyógyszerek szabadalmi védelmét.

Megfigyelők szerint az indiai átlagember számára egyébként egyértelműen kedvező az indiai gyógyszerpolitika, a Glivec megfelelőjét például éppen tizenötödannyiért állítják elő a helyi, évente összesen 26 milliárd dollárnyi árbevételt termelő generikus gyártók, mint amennyiért a Novartis árulta az eredetit. A Novartis most azzal fenyegetőzik, hogy tiltakozásul az új készítményeit nem fogja bevezetni Indiában - kérdés, hogy mennyiben érinti majd a helyi ellátásbiztonságot.