Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Így omlottak össze a ciprusi bankok

2013.04.02. 13:27

Ciprus két legnagyobb bankja, a Laiki Bank és a Bank of Cyprus "elvakult mohósággal" bővítette görögországi üzleteit akkor, amikor már minden más cég menekült az országból. Az európai bankfelügyelet pedig még támogatta is őket ebben, írta a Die Welt.

A német újság felidézte, hogy a görög gazdaság 2010 augusztusában recesszióba zuhant. A városok utcáin emberek tízezrei tiltakoztak a megszorítások ellen, amelyeket a kormány egy 110 milliárd eurós mentőcsomag fejében kényszerült meghozni.

Dimitrisz Szpanodimosz, a Laiki Bank legfőbb kockázatmenedzsere mégis derűlátó volt. Augusztus 31-én, egy elemzőkkel folytatott telefonkonferencián azzal büszkélkedett, hogy bankja a vetélytársaknál gyorsabban terjeszkedik Görögországban, és fokozza tevékenységét a lakóingatlanokra nyújtott jelzáloghitelezés terén.

A Laiki azóta romokban hever. Összeomlása és nagyobb társa, a Bank of Cyprus majdnem-csődje a bankmenedzserek súlyos hibáinak következménye. Az"eredményhez azonban európai bankfelügyeleti szervek is hozzájárultak: ezek még akkor is jó bizonyítványt állítottak ki a pénzintézetekről, amikor azok már súlyos bajban voltak, írta a német lap.

2010 végén, amikor francia és német bankok elfogadták, hogy a megrendült helyzetű államok hitelezői mentőcsomagok esetén kénytelenek lesznek veszteségeket elkönyvelni (azaz a hitelek egy részét leírni), a ciprusi bankok változatlanul bíztak görögországi állampapírjaik szilárdságában. A két nevezett pénzintézet 2010 decemberében 5,8 milliárd eurónyi görög államkötvénnyel rendelkezett. Ez egymilliárddal volt több, mint amit könyveik márciusi mérlege mutatott, és nagyjából egyharmadát tette ki a szigetország egyévi gazdasági teljesítményének. (Az angol Barclays Bank a fenti időszak alatt a felére csökkentette görög kötvényállományát.)

A két ciprusi bank 2010-ben, majd 2011-ben sikeresen kiállta az európai stressztesztet, ami bátorítást adott eddigi üzletpolitikájuk folytatásához. "A felügyelet olyan jelzést küldött nekik, hogy minden oké, csak így tovább", nyugodtan terjeszkedjenek Görögországban - idézte fel a történteket Christine Johnson, az Old Mutual Global Investors kötvényalapjának igazgatója, az európai bankfelügyeletre célozva.

Az eredmény drámai lett: a Laiki Bank és a Bank of Cyprus összesen 4,3 milliárd eurót veszített görög állampapírokon. Panikosz Dimitriadisz, a ciprusi nemzeti bank tavaly május óta hivatalban lévő kormányzója a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a kormány "hónapokon át lélegeztetőgépre kapcsolva tartotta életben" a Laikit.

Ez a bank évekkel ezelőtt több - ciprusi, görög és más országbeli - pénzintézet és befektetési cég fúziójával jött létre, a székhelye Nicosia lett. Egy ideig jól ment a görögországi üzlet. Mind a Laiki, mind a Bank of Cyprus erős szálakkal kötődött a görög pénzügyi rendszerhez. Az utóbbi bank 2006. évi üzleti beszámolója "dinamikus görögországi terjeszkedéssel" dicsekszik, és új fiókok megnyitását helyezi kilátásba. 2009 végén, amikor kezdetét vette a görög dráma, mindkét pénzintézet vastagon benne volt a "darabban".

2010-ben még mélyebbre süppedtek. Az év elején Görögország kiszorult a nemzetközi tőkepiacról. A kormány hónapokon át tétovázott, mielőtt új irányban kereste a menekülés útját. Ennek következtében fokozódott a nyomás további, válsággal küzdő államokra (Portugália, Írország, Spanyolország). A pénzpiacokon a befektetők visszariadtak azoktól a bankoktól, amelyek nagy tételben hiteleztek a fenti államoknak.

2010 júliusában az európai bankfelügyelet "stressztesztet" vezetett be a bankok számára, hogy felbecsülhesse, mi várna rájuk a gazdasági helyzet tovább romlása esetén. Ennek során azonban történt egy döntő jelentőségű hiba. A teszt modellezte ugyan a konjunktúra alakulásának hatását a bankok hitelportfóliójára, ám azzal a lehetőséggel nem számolt, hogy az államkötvények is okozhatnak veszteséget - írja a Die Welt.

A két legnagyobb ciprusi bank (együttes tőketartalékuk 572 millió eurót tett ki) könnyedén kiállta a tesztet. Ezt látva a ciprusi jegybank elégedettségének adott hangot, mondván: az eredmény "megmutatta, hogy a hazai bankok képesek kiállni egy kedvezőtlen helyzet sokkhatását".

A hivatalos helyről kapott megnyugtatás nyomán a Laiki Bank 2010-ben 67 millió euró osztalékot fizetett ki készpénzben. A Bank of Cyprus 2010-ben 27 millió, 2011 júniusában további 47 millió osztalékot fizetett. E kifizetések forrása a bankok saját tőkéje volt, holott erre később roppant nagy szükség lett volna. Ráadásul mindkét bank további görög állampapírokat vásárolt nagy tételben.

A 2011-ben elvégzett stresszteszteket is sikerrel teljesítette a két bank - persze ezek sem terjedtek ki az állampapír-üzlet esetleges veszteségeire. Az eredmény kihirdetése után egy héttel jött létre az EU állam- és kormányfőinek egyezsége az Athénnak nyújtandó új pénzügyi mentőövről, amely már tartalmazta a görög államkötvények értékének részleges leírását. E perctől kezdve világos volt, hogy a bankoknak számolniuk kell egy ilyen jellegű veszteséggel.

Ennek dacára a Laiki Bank 2011 augusztusában tovább akarta bővíteni szerepét a görögországi lakás- és jelzáloghitelek piacán. Három hónappal később jött a fordulat: az elnökség bejelentette, hogy eladja a görög kötvények egy részét. Elemzőknek Efthimosz Bulutasz, a Laiki elnöke úgy nyilatkozott, hogy egyes ügyfeleik "a negatív sajtókampány" miatt kivonták betéteiket, ő azonban bízik a helyzet mielőbbi stabilizálódásában. Egy héttel később lemondott - írta a Die Welt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?