Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a görög betétek is célkeresztben voltak

2013.04.02. 08:03

Nem Ciprus esetén merült fel először az EU−EKB−IMF hármas szakértőiben a betétek lefaragásának ötlete. A második görög segélycsomagról folytatott tárgyalások során, 2011-ben két kisebb görög bank, az Aspis és a Proton betéteseinek megtakarítását akarták megkurtítani − hivatkozza a Napi Gazdaság a görög Kathimerini című lapot.

Az athéni kormány képviselői azzal az érvvel tudták lebeszélni erről a trojkát, hogy a görög államkötvények értékcsökkentése miatt amúgy is jelentős áldozatot hoznak a magánbefektetők, nem kellene túlfeszíteni a húrt.

A hét végén kiderült, hogy a legnagyobb ciprusi kereskedelmi bankban, a Bank of Cyprusban (BoC) őrzött 100 ezer eurónál magasabb összegű betétek 60 százalékát vonják be a pénzintézetek feltőkésítésébe. Korábban 30-40 százalékos becslések láttak napvilágot. A nicosiai központi bank közleménye szerint a betétesek megtakarításaik 37,5 százalékáért a BoC teljes szavazati jogot biztosító részvényeit kapják, amelyek alapján − ha majd lesz − osztalék is megilleti őket.

További 22,5 százaléknyi betét egy külön alapba kerül, amelynek szerepe lesz a bank újratőkésítésében. A jelenlegi terv szerint ezt a részt 90 napon belül teljesen vagy részben szintén részvénnyé alakítják. A maradék 40 százalékot kamatain felül további tízszázalékos kamattal együtt megkapják a betétesek, amint azt a bank helyzete lehetővé teszi. A jegybank adataiból az is kiderült, hogy a betétesek tavaly június óta összesen megtakarításaik 41 százalékát vonták ki Ciprusról.