Már a görög betétek is célkeresztben voltak

2013.04.02. 08:03

Nem Ciprus esetén merült fel először az EU−EKB−IMF hármas szakértőiben a betétek lefaragásának ötlete. A második görög segélycsomagról folytatott tárgyalások során, 2011-ben két kisebb görög bank, az Aspis és a Proton betéteseinek megtakarítását akarták megkurtítani − hivatkozza a Napi Gazdaság a görög Kathimerini című lapot.

Az athéni kormány képviselői azzal az érvvel tudták lebeszélni erről a trojkát, hogy a görög államkötvények értékcsökkentése miatt amúgy is jelentős áldozatot hoznak a magánbefektetők, nem kellene túlfeszíteni a húrt.

A hét végén kiderült, hogy a legnagyobb ciprusi kereskedelmi bankban, a Bank of Cyprusban (BoC) őrzött 100 ezer eurónál magasabb összegű betétek 60 százalékát vonják be a pénzintézetek feltőkésítésébe. Korábban 30-40 százalékos becslések láttak napvilágot. A nicosiai központi bank közleménye szerint a betétesek megtakarításaik 37,5 százalékáért a BoC teljes szavazati jogot biztosító részvényeit kapják, amelyek alapján − ha majd lesz − osztalék is megilleti őket.

További 22,5 százaléknyi betét egy külön alapba kerül, amelynek szerepe lesz a bank újratőkésítésében. A jelenlegi terv szerint ezt a részt 90 napon belül teljesen vagy részben szintén részvénnyé alakítják. A maradék 40 százalékot kamatain felül további tízszázalékos kamattal együtt megkapják a betétesek, amint azt a bank helyzete lehetővé teszi. A jegybank adataiból az is kiderült, hogy a betétesek tavaly június óta összesen megtakarításaik 41 százalékát vonták ki Ciprusról.  • Tippek
  • Lakáshitel