Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százezerrel több lett a nem lakott lakás

2013.04.02. 10:17

Az elmúlt évtizedek adatait vizsgálva látható, hogy a nem lakott lakások száma folyamatos növekedésben, írta a portfolio.hu a népszámlálási adatok alapján. 2001 óta több mint 100 ezerrel nőtt a nem lakott lakások száma, 2011-ben 478 ezer lakás tartozott ide.

A nem lakott lakások közé tartoznak a ténylegesen üresen álló lakások, ez 2001-ben mintegy 75 százalékos arányt tett ki az összes nem lakott lakáson belül, valamint a más célra használt lakások, melyeket elsősorban irodaként, orvosi rendelőként és egyéb hasonló szolgáltatások végzésére tartanak fent a tulajdonosok.

De itt tartják számon a másodlagosan használt lakásokat is, melyek jellemzően olyan tulajdonosokhoz tartoznak, akik ingáznak két város között, és bár mind a két helyen van saját lakásuk, csak az egyik lakhelyük számít életvitelszerű tartózkodási helyüknek. A csak üdülésre használt ingatlanok is nem lakott lakásnak számítanak.

A Duna House keddi közleménye szerint folytatódik a szokásos szezonalitásnak megfelelő növekedés az ingatlanpiacon. 2011-ben 18 600, idén pedig 18 300 körüli tranzakció mennyiséget becsült a Duna House, ami elenyésző, 4 százalékos eltérés.