Árpád
-2 °C
3 °C

Szijjártó: A cél, hogy Magyarország termelési központtá váljon

2013.04.02. 17:07

A kormány célja, hogy Magyarország termelési központtá váljon Európában, ehhez versenyképes befektetési környezetet teremt intézkedéseivel, hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara több vegyes kamarával közösen tartott rendezvényén.

A növekedési fordulat címmel tartott előadásában Szijjártó Péter kiemelte: 2013-ban gazdasági növekedési fordulat lesz, és ennek forrása a családok megerősítésével keletkező fogyasztás bővítése, a magyar cégek külpiaci tevékenységének elősegítése, továbbá a stratégiai partnerségi megállapodások rendszere.

Az államtitkár szerint helyes volt a kormány adófilozófiai váltása, amely révén egyszerű, átlátható, arányos adórendszer jött létre, ami a termelő szektor számára sok pozitívumot hozott. A kormány elkötelezett a bürokrácia, az adminisztrációs terhek csökkentése mellett mondta az államtitkár, aki szerint az év végéig az Egyszerű állam program keretében 500 milliárd forinttal, a GDP 1,7 százalékával mérséklődik a vállalkozások terhe.

A kormány a magyar oktatási rendszert a gazdaság igényeihez igazította, német mintára a szakképzést duális rendszerré alakította, ahol a cégek jobban bekapcsolódnak a képzésbe, a Munka törvénykönyvét rugalmassá tették, a munkahelyvédelmi akciótervvel a foglalkoztatás elősegítését támogatják, mondta.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági kormányzásban változások következtek be. Így például a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a kereskedőház rendszer a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárságához került, ezzel is jelezve, hogy a külgazdaság a gazdaságpolitikában fontos szerepet kap. A HITA tevékenységében továbbra is segíti a nemzetközi cégek magyarországi tevékenységét, befektetéseik bővítését és hozzájárul a keleti nyitás politikájának érvényesüléséhez - tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a magyar makrogazdasági adatok európai összehasonlításban jók, az idén folytatódik az államadósság csökkentése, a költségvetési hiány 2013-ban is 3 százalék alatt marad, immár harmadik éve. A 2013. évi gazdasági növekedés forrásai között említette az államtitkár a fogyasztás növekedését segítő, a családok megerősítésére hozott kormányzati intézkedéseket, köztük a devizahitelesek megsegítését, a rezsicsökkentést, a minimálbér és a nyugdíj emelését. A magyar cégek külpiaci tevékenységének erősítésére kereskedőházakat nyitnak az idén Rijádban, Pekingben és Asztanában, április 22-én pedig Moszkvában adnak át magyar kereskedőházat a Quaestor magáncéggel közösen. Az Eximbank és a Mehib az eddiginél aktívabb exporttámogatási és finanszírozási politikát folytat - mondta az államtitkár.

A stratégiai partnerséggel összefüggésben a főszervező, Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarországon 300 svájci érdekeltségű cég működik, az egyikkel, a Stadler vasúti járműgyártó céggel stratégiai partnerséget kötött a kormány. A Stadler a most zajló 3,5 milliárd forintos beruházása révén 600-ra bővíti a Magyarországon általa foglalkoztatottak számát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?