Olivér
5 °C
8 °C

Ütik a britek Zsiga Marcellét

2013.04.02. 17:25

Össztűz zúdult a brit munka- és nyugdíjügyi miniszterre, aki egy rádióinterjúban kijelentette, hogy szerinte heti 53 fontból (19 ezer forintból) ma Nagy-Britanniában meg lehet élni.

Iain Duncan Smith a BBC rádióban magyarázta a konzervatív-liberális kormánykoalíció által a szociális ellátásban áprilistól bevezetett szigorításokat. Az intézkedések alapján csökken például a szociális bérlakásokban élők lakbértámogatása abban az esetben, ha a hatóságok megállapítása szerint az adott ingatlanban "kihasználatlan" lakóhelyiségek vannak.

Szigorodtak emellett a rászorulóknak a települési adó befizetéséhez nyújtott állami támogatás feltételei is. Ennek alapján számos olyan alacsony jövedelmű háztartásnak, amely eddig mentesült ennek az adófajtának a befizetési kötelme alól, ezentúl fizetnie kell a települési adót. A szakminisztert e kérdésekről megszólaltató BBC-műsor egyik betelefonálója - egy 51 éves piaci árus, David Bennett - elmondta, hogy a most bevezetett szigorítások nyomán összesen 53 fontja marad hetente a megélhetésre.

Amikor a műsorvezető erre reagálva megkérdezte a minisztert, hogy ő meg tudna-e élni heti 53 fontból, Iain Duncan Smith kijelentette, hogy "szükség esetén igen". A válasz azonnal óriási felháborodást keltett. A change.org petíciós portál felhívást tett közzé személyesen a miniszternek címezve, követelve: Duncan Smith bizonyítsa be hihető módon, hogy valóban meg lehet élni heti 53 - vagyis napi 7,57 - fontból. A portál felszólítja a politikust, hogy legalább egy évig próbáljon megélni ennyiből.

Az online petíciót kedd délutánig - vagyis nem egészen 24 óra alatt - csaknem negyedmilliónyian írták alá, ami példátlan a hasonló kezdeményezések történetében. A csatlakozók közül sokan dühödt véleményt is fűztek aláírásukhoz; visszatérő vád az, hogy "multimilliomosok mondják meg a nincsteleneknek, hogyan kell minimális jövedelemből élni".

A Daily Mail keddi számában kimutatta, hogy Iain Duncan Smith heti jövedelme jelenleg csaknem 2600 font (940 ezer forint) - miközben a BBC-műsor betelefonáló hallgatójának éves jövedelme sem éri el a háromezer fontot -, a miniszter egy tehermentes, kétmillió font (több mint 700 millió forint) értékű, úszómedencés, teniszpályával is ellátott házban él, és egy ritka, luxuskivitelű, Morgan típusú retró sportkocsival jár.

Emlékezetes, Magyarországon is nagy botrányt kavart tavaly Zsiga Marcell fideszes képviselő amikor egy újságírói kérdésre azt mondta: "Biztosan meg lehet élni 47 000 forintból, biztosan meg lehet élni 47 000 forintbol, igen, azt hiszem igen". Matolcsy György gazdasági miniszter pedig januárban azt mondta: „A Start-programban résztvevők 47 000 forintot kapnak, ami szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akiknek korábban 28 500 forintból kellett megélni”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?