Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Varga: Még nem értük el a küszöbértéket

Portfolio
2013.04.02. 17:43

A jegybankkal való szorosabb együttműködés egyik lehetséges formája lenne, ha a jegybank a másodlagos piacon magyar állampapírokat vásárolna, idézte Varga Mihály Wall Street Journalnak adott interjúját a portfolio.hu. A kormány örül annak, hogy csökken a kamat, Varga szerint az alapkamat még nem érte el a küszöbértéket, de a küszöbérték meghatározása a jegybank dolga. Azt azonban Varga elárulta, szerinte valószínűleg már közelítjük ezt az értéket.

A magyar kormány inkább a fizetőeszköz stabilitásával szeretné a gazdaságba csábítani a beruházásokat, mintsem gyenge devizával erősíteni az exportot, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Wall Street Journalnak adott interjújában. A gyenge forint ugyan segíthetné az ország exportvezérelt gazdaságát azzal, hogy vonzóbbá teszi a termékeket külföldön, de az eladósodott háztartásokra, vállalatokra és az államra nagyobb terhet róna. Nem lehet úgy futni az export növekedéséért, hogy közben az egyik lábunkat még mindig lehúzza a devizaadósság, mondta. Csökkentenünk kell a devizakitettséget és ezzel egy időben segítenünk kell az export növekedését, tette hozzá a miniszter.

A legtöbbet pedig a stabilitással és kiszámíthatósággal tehetjük, hogy a forint árfolyama stabil legyen és a fluktuációk eltűnjenek - mondta Varga.  Az idei növekedési kilátásokról szólva Varga újból elmondta, 0,5-1 százalék közötti GDP-növekedést vár idén. A kormány hivatalos várakozása 0,9 százalék.

Miközben a kormány céljai szerint a gazdasági növekedés fellendítésében a jegybankkal kötött stratégiai együttműködés is szerepet játszana, Varga az interjúban hangsúlyozta, a jegybank továbbra is saját monetáris politikai döntéseiért lesz felelős. Az egyik lehetséges együttműködés, ami nyitva állhat a jegybank előtt, a magyar állampapírok másodpiaci vásárlása, hasonlóan ahhoz, ami az Európai Központi Banknál működik. Ez azonban nem jelent semmiféle feltételt vagy kötelezettséget a jegybank felé, tette hozzá.  Mint ismert, múlt héten a kamatvágási sorozat újabb állomásaként történelmi mélypontra, 5,0 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat.

Ezzel kapcsolatban Varga elmondta, a kormány nyilvánvalóan az alacsonyabb kamatokat preferálja, minthogy ezek olcsóbbá teszik az adósságok visszafizetését, ugyanakkor a jegybank dolga az, hogy megtalálja azt a küszöbértéket, amelynél a kamatcsökkentés nem indítja el a hozamok szignifikáns emelkedését. Azt azonban hozzátette, szerinte az irányadó ráta még nem érte el ezt a küszöbértéket. Ennek eldöntése azonban a jegybankra tartozik. Valószínű azonban, hogy közelítjük ezt az értéket, tette hozzá.

A költségvetésről szólva Varga Mihály elmondta, nem látja indokoltnak a költségvetés kiigazítását jelenleg, és az első negyedéves költségvetési adatok birtokában készíti majd el a kormány a frissített konvergencia jelentést, amit az Európai Unió felé április 15-ig kell benyújtani. A kormány azonban csak az első negyedéves GDP-adatok tükrében, amely május 15-én jelenik meg, nyúlna hozzá a költségvetéshez.

Varga elmondta, hogy a költségvetésnek azon kockázatosnak ítélt elemei, mint az elektronikus útdíj vagy a pénztárgépek online bekötése az adóhatósághoz késnek ugyan, de meg fognak valósulni, tehát bevételt fognak hozni, míg a pénzügyi tranzakciós illeték módosítására akkor kerülhet sor, ha a félévhez érkezve a bevételek elmaradnak a várttól. Felhívta a figyelmet, hogy a 400 milliárd forint tartalék áll rendelkezésre a költségvetésben, ami a GDP 1,3 százaléka, ami rendelkezésre fog állni akkor, ha a költségvetésben elcsúszok lesznek az év során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?