Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MFB-nél hűtlen kezelés miatt nyomoznak

2013.04.03. 08:40

Hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása miatt indított eljárást a Központi Nyomozó Főügyészég a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik korábbi hitelkihelyezése miatt, tájékoztatta Fazekas Géza főügyészségi szóvivő a Magyar Nemzetet.

A lap szerdai számában ismerteti, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tette a feljelentést, mert vizsgálata szerint több mint 9,7 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak az államnak azok az MFB-hitelek, amelyeket a szolnoki papírgyár építésére és működtetésére adtak egy offshore-hátterű cégnek.

A Higi történetéről az elmúlt években többször beszámoltunk. A cég 2006-ban kezdte építeni szolnoki papírgyárát, már a beruházást több bonyodalom kísérte, a vállalkozók egy részét nem fizették ki, volt olyan kivitelező, aki felszámolás alá került a munka végére. A próbaüzem végül 2009 végén indult el, de a cég végül csak bérgyártást kezdett. A kisebbségi tulajdonosok ezt komolyan kifogásolták, holott az állami MFB-től nemcsak a megépítésére kaptak 11 milliárdot még 2006-2008-ban – a beruházás problémáiról korábban többször írtunk –, hanem később milliárdos nagyságrendű forgóeszközhitellel és lehívott bankgaranciával is segítette (volna) az elindulását az állami bank.

A vállalat tulajdonosai között 2009 óta folyamatosan konfliktusok voltak, miután az év tavaszán egy olyan, az alaptőkét emelő és így a tulajdoni viszonyokat átrendező közgyűlés volt, amelyre nem hívtak meg minden részvényest; ennek döntéseit a múlt év végén megsemmisítette a bíróság. A szembenálló csoportok egyike a 75 százalékos részvénycsomaggal rendelkező, Stalnov által képviselt külföldi cégek, a másik oldalon a más hazai befektetésekben is érdekelt Szabó Péter által képviselt ciprusi Ranibon Holding Ltd. és az időközben felszámolás alá került olasz Over Meccanica SpA (ez utóbbi nyert pert a 2009-es közgyűlés miatt indított perben).

Április elején a szolnoki gyárban viszont egy közgyűlést tartottak, amelyen Stalnov nem vett részt, és így nem volt jelen a részvényesek többségi képviselet. Ezt követően az üzemet átvette a másik tulajdonosi csoport, Stalnovék emiatt birtokvédelmi pert kezdtek, amelyet aztán első fokon elveszítettek. A Stalnovék közlése szerint büntetőeljárással folytatódó ügy igazi vesztesei – a pénzét elbukó, és követelését már követeléskezelőnek értékesítő MFB mellett – persze a cég dolgozói. A Higinél tavaly nyáron rendelték el a felszámolást.