Ödön
1 °C
11 °C

Orosz versenyeljárás indul a Gazprom ellen

2013.04.03. 14:08

A versenyszabályok megsértése miatt indított vizsgálatot a Gazpromnál az orosz versenyhivatal, hasonló ügyben már az Európai Bizottság is vizsgálódik a gázipari óriáscégnél.

Az orosz versenyhivatal elnökének szerdai tájékoztatása szerint arról van szó, hogy a Gazprom erőfölényével visszaélve megakadályozta a versenyt a gázvezetékek piacán. A hivatal azt a céget is vizsgálja, amelyik a vezetékeket szállította a Gazpromnak.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított versenyfelügyeleti vizsgálatot a Gazprom ellen azzal a céllal, hogy kiderítse, a cég akadályozza-e a versenyt a közép- és kelet-európai országok gázpiacain, és ezzel megsérti-e az unió monopóliumellenes előírásait.

A gyanú szerint a Gazprom piacvezető szerepével visszaélve akadályozza a gáz szabad áramlását az unió tagállamai között, emellett megakadályozza a gázellátás diverzifikálását, valamint tisztességtelen árakat szab ügyfeleinek azáltal, hogy a földgáz árát a kőolaj árához kötötte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?