Olivér
4 °C
8 °C

Senkinek nem kellenek a Malév üdülői

2013.04.03. 07:43

Nem kelendőek a felszámolás alatt lévő Malév megmaradt vagyonelemei. A követelések behajtása viszont jobb a vártnál, ebből akár 1,5-2 milliárd forint is befolyhat a felszámolóhoz. A magyar légitársaság 170-180 milliárdos tartozással ment csődbe, írta a Napi Gazdaság.

Azok a folyamatban lévő peres ügyek, amelyekben a Malév Zrt. f. a. az alperes, elméletileg elhúzhatják a társaság felszámolását. A folyamatnak − bírói döntés alapján − 2013. augusztus végéig kell befejeződnie és ezt a határidőt szeretnék tartani − tudtuk meg Jakab Iréntől, Varga Jenő - a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított - Malév felszámolóbiztosának munkatársától. A felszámolás 2012. február 14-én indult el, az eljárás a stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalatokra vonatkozó szabályok szerint folyik. A légitársaság 170-180 milliárd forinttal tartozik hitelezőinek, a legnagyobb összeggel (csaknem nyolcvanmilliárddal) az államnak, míg az orosz Vnyesekonombank több mint harmincmilliárdra tart igényt. A sorban szerepel az ILFC lízingcég is, valamint az SAS, amelytől szintén gépeket bérelt a Malév.

A Malév Zrt. f. a.-val szembeni állami, mintegy 79 milliárd forintnyi követelés az Európai Bizottság határozatán alapuló, kamatos kamattal növelt hitelezői igényen túl a vizsgált időszak után nyújtott tulajdonosi kölcsönből származó 9,2 milliárd forint tőkekövetelést is tartalmazza − válaszolta a lap kérdésére a nemzeti fejlesztési tárca. Az érintett tételek jórészt már korábban megjelentek a költségvetésben. A fennmaradó követelés várható leírása így nem lehet hatással a büdzsére, az nem növeli az adósságot és az éves hiányt sem.

Az egykori dolgozók közül is sokan várják elmaradt pénzüket, többen már pert is indítottak, a pilóták ennek keretében további 1,5 milliárd forintot követelnek. A felszámoló tavaly márciusban kifizette a dolgozók februári bérét, azt követően pedig a bérgarancia-alapból volt kifizetés. A volt malévosok összes elismert járandósága − járulékokkal együtt − mintegy 9,7 milliárd forint, míg ők ennél jóval többet, 12,1 milliárd forintot követelnek.

A felszámoló úgy becsüli, hogy a dolgozói követelések és a felszámolás költségével együtt körülbelül 12 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az úgynevezett A kategóriás első körös követeléseknek eleget tudjanak tenni, azonban ezt sem tudják száz százalékig előteremteni. Várhatóan 3-3,5 milliárd forint folyhat be a Malév eszközeinek értékesítéséből és a követelések behajtásából. Nehezíti a felszámoló helyzetét, hogy alig mutatkozik érdeklődés a már számos alkalommal meghirdetett eszközökre.

Eddig senkinek sem kellett a Malév két balatonlellei üdülője, nem kapkodtak a meghirdetett árakon az informatikai eszközök és a cég bútorai iránt sem és nem volt érdeklődés a cateringkocsikra és a konténerekre sem. A követelések behajtása viszont jobb a vártnál, e forrásból akár 1,5-2 milliárd forint is származhat. A behajtás sikere nagyrészt azon egykori − pénzügyi, számviteli, értékesítési és jogi területeken dolgozó − malévosoknak köszönhető, akiket a felszámoló átvett a cégtől, hisz ők ismerik a legjobban a Malév bonyolult nemzetközi elszámolási rendszereit − hangsúlyozta Jakab.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?