Marcell
19 °C
32 °C

Százezerért vett kutyát az adóhivatal

2013.04.03. 09:27

Kutyatenyésztőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai a Dél-Alföldön, akik szinte minden esetben találtak szabálytalanságokat – mondta el a NAV regionális adó főigazgatóságának sajtóreferense szerdán.

Jegyinák Attila elmondta, a tenyésztők kiválasztása részben internetes hirdetések, részben közérdekű bejelentések alapján történt. Az eladásra kínált állatok között volt 50 ezer forintért bullmasztiff, 10 ezer forintért foxterrier, sőt még afrikai oroszlánkutya-kölyök is.

Az egyik tenyésztő saját honlapján hirdette kutyáit eladásra, és telephelyén büszkén ismertette a próbavásárlókkal, hogy már számos kiállításon bizonyítottak a német dogjai. Az ellenőrök 100 ezer forintért megvásárolták az egyik kutyakölyköt, de a vételárról bizonylatot nem kaptak, csak egy adásvételi szerződést. Egy másik esetben az eladó házi nyilvántartásából állapították meg a revizorok, hogy rendszeresen és üzletszerűen foglalkozik kutyatenyésztéssel, azonban adószámot a többi esethez hasonlóan ő sem váltott ki.

Az adóhatóságnak szinte minden ellenőrzött magánszemély esetében sikerült bizonyítani, hogy a tevékenységüket rendszeresen, üzletszerűen végezték, melyből jelentős bevételre tettek szert. Adószám nélkül folytatott tevékenységükért komoly mulasztási bírságra számíthatnak a tenyésztők.

Nem ez az első eset, hogy az adóhivatal számla nélküli kutyaértékesítésre bukkan. Február közepén adott ki a közleményt a NAV arról, hogy a fővárosban is találkoztak olyan tenyésztővel, aki igazolhatóan több mint 200 fajtatiszta kiskutyát értékesített úgy, hogy tevékenységéhez nem volt engedélye, jövedelmét pedig eltitkolta a hatóságok elől.