Csak nem akar a magyar boltba menni

2013.04.04. 09:37

A kiskereskedelmi forgalom volumene idén februárban 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezt alapvetően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (2,6 százalék), illetve az üzemanyag-kiskereskedelem (4,0 százalék) csökkenése eredményezte – derül ki a KSH által közzétett statisztikából.

Januárban 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 1,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2012 februárjában ugyancsak 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A visszaesés ellenére a gazdasági minisztérium a Matolcsy György-i időket idéző optimizmussal kommentálta az adatokat. „a tavalyi év második felétől látható kedvezőtlen tendencia enyhülni látszik. A kiskereskedelem aggregált szintjének változásában elsősorban a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemi üzletek forgalma játszott szerepet, amely a korábbi hónapoknál kedvezőbb irányba mozdult el” – közölte az NGM.

A minisztérium azt is kiemelte: „a gyorsbecslés alapján elmondható, hogy a kiskereskedelmi eladások alakulásán már érzékelhető a fogyasztói hangulat javuló tendenciája, amelyet megerősít a GfK által frissen publikálásra került fogyasztói bizalmi index kedvező irányú elmozdulása is.”