Olivér
5 °C
8 °C

Csak nem akar a magyar boltba menni

2013.04.04. 09:37

A kiskereskedelmi forgalom volumene idén februárban 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezt alapvetően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (2,6 százalék), illetve az üzemanyag-kiskereskedelem (4,0 százalék) csökkenése eredményezte – derül ki a KSH által közzétett statisztikából.

Januárban 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 1,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2012 februárjában ugyancsak 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A visszaesés ellenére a gazdasági minisztérium a Matolcsy György-i időket idéző optimizmussal kommentálta az adatokat. „a tavalyi év második felétől látható kedvezőtlen tendencia enyhülni látszik. A kiskereskedelem aggregált szintjének változásában elsősorban a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemi üzletek forgalma játszott szerepet, amely a korábbi hónapoknál kedvezőbb irányba mozdult el” – közölte az NGM.

A minisztérium azt is kiemelte: „a gyorsbecslés alapján elmondható, hogy a kiskereskedelmi eladások alakulásán már érzékelhető a fogyasztói hangulat javuló tendenciája, amelyet megerősít a GfK által frissen publikálásra került fogyasztói bizalmi index kedvező irányú elmozdulása is.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?