Draghi: Nincs szükség új monetáris lépésekre

2013.04.04. 16:20

Az Európai Központi Bank elnöke szerint egyelőre nincs szükség új monetáris lépésekre az eurózónában. A kamat maradt 0,75 százalékon, és a döntés konszenzusos volt, írta a Napi Gazdaság.

Az európai gazdaságot veszélyeztető "lefelé mutató kockázatokat" hangsúlyozta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke a kamatcsökkentést követő sajtótájékoztatóján, ám sem új indézkedést, sem a következő hónapokra várható kamatcsökkentést nem harangozott be.

Az ECB elnöke szerint az európai reálgazdaság helyzete egyértelműen romlik, a növekedés csak az év második felében térhet vissza, az infláció a 2 százalékos cél alá esett, ez azonban nem jelenti azt, hogy a használt monetáris politikai eszközöket változtatni kellene a jelenlegihez képest. Szerinte a feladat továbbra is főként az országok kormányai előtt áll, az ECB nem tud helyettük deficitet csökkenteni vagy strukturális reformokat megvalósítani.

Draghi újságírói kérdésre elmondta, előre nem jelentik be a kamatdöntéseket, de a beérkező információk fényében készen állnak bármilyen lépésre. Továbbra sem világos tehát, hogy a helyzetnek tovább kell-e romlania ahhoz, hogy az európai jegybank újra kamatot csökkentsen. Ez csalódást jelent, hiszen az elemzők korábban számítottak valamiféle lépés előrejelzésére.

Az európai válságkezelés ciprusi ügyetlenkedésével kapcsolatban Draghi elmondta, szerinte is rossz döntés volt a garantált betétek megadóztatásának felvetése, ám ezt szerencsére gyorsan korrigálták.