Árpád
-2 °C
4 °C

Nulla kamattal ad hitelt az MNB

2013.04.04. 11:22 Módosítva: 2013-04-04 19:43:02
Három intézkedést jelentett be Matolcsy György jegybankelnök a monetáris tanács csütörtöki rendkívüli ülése után. Szerinte miután az árstabilitást sikerült elérniük, az MNB a további két feladatára, a pénzügyi stabilitásra és a kormány gazdaságpolitikájának támogatására koncentrálhat. Utóbbi érdekében 0 százalékos kamattal létrehoznak két, egyenként 250 milliárdos hitelkeretet, míg a pénzügyi stabilitást a kéthetes kötvényállomány és a jegybanki devizatartalék csökkentésével segítik. A forint gyengült Matolcsy szavaira.

A jegybank monetáris tanácsa úgy döntött a csütörtöki rendkívüli ülésén, hogy a következő évek monetáris és gazdaságpolitikáját kedvező irányba fogja elmozdítani – jelentette be Matolcsy György csütörtökön. „Az MNB célja az ár- és a pénzügyi stabilitás elérése, és ha ez sikerült, akkor támogatnia kell a kormány gazdaságpolitikáját” – mondta az MNB elnöke.

Az MNB vezetője szerint az inflációs cél elérése lehetővé teszi a kormány növekedési stratégiájának támogatását. Magyarországnak növekedési fordulat kell, ez indokolja, hogy a jegybank a növekedési és foglalkoztatási programot segítse.  Egyfelől növekedési hitelprogramot indít a Bank of England hitelezési programjának mintájára, mivel a kisvállalatok nehezen és drágán jutnak hitelhez. A program a mikro-, kis- és középvállalatoknak ad olcsó hitelt két célra.

Forint: előbb le, majd fel

Matolcsy György sajtótájékoztatójának kezdetén 302-302,5 forint között volt az euró ára. A bejelentései nyomán az árfolyam egy pillanat alatt 304 forint fölé ugrott, de egy órával később 300 forint alá esett (igaz, ezután hamar visszatért a 300,5 forintos szintre). A frank árfolyamában is nagy kilengések vannak, 247 közelében és 250 fölött is járt.

Nulla százalék

Egyfelől 250 milliárdos refinanszírozási hitelkeretet adnak a bankoknak forgóeszköz-hitelre és fejlesztési célokra, illetve az EU-s pályázatok önrészére. Ezt a jegybank nulla kamattal nyújt a bankrendszernek. A bankok erre két százalékos kamatot tehetnek rá, ilyen kamattal ajánlhatják ezt a hitelkeret a cégeknek, ami a ma fennálló hitelállomány 4 százaléka.

Új hitelként, lejáró hitel megújításaként és valamennyi korábbi kötelezettség kiváltására is jó ez a hitel. Ez a program alapesetben átmeneti, a 2013. június 1. és augusztus 31. közötti három hónapra érvényes az ajánlat. A jegybank ezután dönthet a program lezárásáról, de akár annak kiterjesztéséről is.

 Vállalati hitelállomány (2012 végi adatok) Mrd Ft  Deviza   Forint   Összesen 
 1. Mikro-és kisvállalkozások  866,5  976,1  1842,6
 2.Középvállalkozások  997,6  614,0  1611,6
 (1+2) kkv  1864,1  1590,1  3454,2
 kkv deviza megoszlás (%)  53,97  46,03  
 3. Nagyvállalatok  1990,9  702,1  2692,9
 Nagyváll. deviza megoszlás (%)  73,9  26,1  

Forrás: MNB

A program másik eleme a bankrendszeren keresztül nyújtott, devizahitelt kiváltó hitel. Ennek a keretnek 0 százalékos a hitelkamata, és azt két százalékos kamattal adhatják. A devizahitelek csökkentésével az MNB adatai és számításai szerint 15 ezer kis- és középvállalkozás élhet, amelyek hitelállományának 54 százaléka devizaalapú.

Idő kell, de átszakad a gát

A vállalkozások a hitelprogram mindkét, egyenként 250 milliárdos kerettel meghirdetett részében részt vehetnek. Matolcsy azt akarja, hogy a bankok egyszerűsített hitelbírálatot alkalmazzanak. Ugyanis a bankok fogják eldönteni, hogy az adott vállalkozás hitelképes-e vagy sem, de a kockázatok a jegybank mérlegében fognak megjelenni - ezt Matolcsy mondta el, de az elnöki beszámoló utáni elemzői háttérbeszélgetésen elhangzottakból arra lehetett következtetni, hogy ez nem így lesz.

A kétszázalékos hitelkamat még legfeljebb 0,5 százalékkal emelkedhet, ez a garanciabiztosítótól függ. A brit példáról Matolcsy elmondta: a hitelezés ösztönzése eleinte ott sem volt sikeres, a 60 milliárd fontos program első évében csak 4,4 milliárd fontot hívtak le, de aztán átszakadt a gát, és az idei érdeklődés már jóval nagyobb.

Hozzányúl a devizatartalékhoz

A harmadik elem a pénzügyi rendszer sebezhetőségének a csökkentése. Nagy a külső rövid lejáratú adósságunk, nekünk pedig alapvető célunk hogy csökkentsük Magyarország ilyen típusú tartozását – mondta el Matolcsy.

A bankokkal és a kormánnyal történő tárgyalás végén a mai 4500 milliárdos szintről 3600 milliárdos szintre csökkenhet a kéthetes kötvényállomány. Ehhez a csökkentéshez a devizatartalékokból devizacserét ajánl a jegybank a bankoknak. A kéthetes jegybanki betétállomány csökkentését a jegybank segíti a felajánlott devizacserével.

A délutáni elemzői beszélgetésen azonban kiderült, hogy a jegybankelnök jócskán leegyszerűsítette a dolgot, mert valójában nem készülnek ilyen korlátozásra - tehát a kéthetes betétállomány adminisztratív korlátozására -, hanem a csökkenő devizatartalékkal párhuzamosan magától fog csökkeni az állomány rekordmagas szintje.

Kockázatos?

Ennek a programnak minden kockázata a tűréshatáron belül van a monetáris tanács szerint. A kéthetes kötvény fokozatos leépülésével és a devizacserével hárommilliárd euróval csökkenhet az MNB devizatartaléka, ami a vonatkozó nemzetközi irányelveknek még megfelelő devizatartalékszint-megtartását jelenti.

Később egy kérdésre válaszolva Matolcsy úgy részletezte a jegybanki hatásokat: az MNB mérlegfőösszege kétszer 250 milliárd forinttal duzzadhat fel a program első két pillérének a hatása miatt (később kiderült, hogy valójában csupán egyszer 250 milliárd forintról van szó).

 Az MNB-elnök arról is beszélt: egyeztetnek nyolc nagybank vezetőjével, majd a közepes bankokkal és a takarékszövetkezetekkel, végül a kereskedelmi és iparkamarával is. Céljuk, hogy „egyszerre adjunk növekedési segítséget az üzleti szektornak,  és a magyar pénzügyi rendszer finanszírozását olcsóbbá tegyük, a jegybank veszteséget pedig ledolgozzuk. Ezzel az MNB-nek nem vesztesége, hanem nulla közeli mérlege vagy akár enyhe nyeresége is lehet” – mondta Matolcsy.

Milyen hatása lehet?

Ezt kérdezték Matolcsytól a bejelentések után. A jegybankelnök szerint a lépésekkel segítik a növekedési fordulatot és a foglalkoztatás bővítését. „Ha 250 milliárd bemegy a kkv-szektorba, akkor nőhetnek a költségvetés bevételei. Ha a 15 ezer cég él a devizahitelek kiváltásával, akkor ez költségcsökkentés okoz a szektorban, így versenyképesebbé válnak a cégek. Ráadásul a hitelek visszafizetésének a kockázata is csökken” – sorolta.

Csökken Magyarország devizatartaléka, és a kéthetes kötvényállomány csökkentése megtakarítást hoz a költségvetésnek. Ezek a lépések az inflációt nem fogják élénkíteni. Egy százaléknyi hitelbővülés 0,1 százalékos GDP-bővülést jelenthet, így ez az egész 0,7 százalékos GDP növekedést jelent. A hitelkiváltásnak is pozitív hatása van, hiszen a cégek a felszabaduló forrásaikat beruházásokra fordíthatják.

Erre lehetett számítani

Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése előtt már többször is beszélt arról, hogy a jegybanknak új típusú eszközöket kell bevetnie a hitelezés fellendítése és a gazdasági növekedés beindítása érdekében.

Neil Shearing, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint a jegybanknak alapvetően három lehetősége van – idézte hírlevelében a KBC. Az MNB egyrészt olcsó forintfinanszírozással láthatja el a bankokat, másrészt a devizatartalék egy részével azon bankokat segítené meg, melyeknek problémát jelent devizakötelezettségeik megújítása. A harmadik megoldás egy új program bejelentése lehetne a magánszektorbeli devizaadósságok átstrukturálásával kapcsolatban, ez azonban elmondása szerint elég valószínűtlennek tűnik.

Olcsó hitel a cégeknek

A portfolio.hu elemzői körképében megkérdezett válaszadók több mint fele arra számított, hogy a Bank of England által már használt „funding for lending” program bejelentése esélyes, ha nem a legesélyesebb, amely a jegybanki alapkamatnál alacsonyabb költségű közvetlen MNB forrást biztosítana a hitelezésüket jelentősen növelő bankok számára. Olyan lépést is elképzelhetőnek találtak az elemzők, hogy az MNB az EKB-program mintájára a már kibocsátott állampapírok felvásárlásába kezd – ez azonban végül nem történik meg, mint ahogyan a Széchenyi-kártyán keresztüli hitelezés-felpörgetésről szóló jóslatok sem jöttek be.

A meredek hozamemelkedést ebben az esetben az MNB kötvényvásárlásokkal tudná megakadályozni, ez azonban kényes terület, mert könnyen lehet, hogy ezt a piac és Brüsszel is tiltott monetáris finanszírozásnak tekintené.

Többen a devizahitelek állományának csökkentésére irányuló lépést sem tartottak kizártnak, különösen annak fényében, hogy a jegybankelnök milyen erősen kiállt a devizahitelek ellen beiktatásakor. Mások szerint a devizahitelek leváltásának terve egyelőre még nem kerülhetett elő, az elsődleges cél a kkv hitelezés élénkítése lesz. (A devizatartalékolásról, illetve az ezzel járó költségekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Kiszorító hatás?

Többen megemlítették a kéthetes betétek korlátozását, azaz, hogy az MNB korlátozottan fogadná be a bankrendszer fölös pénzét. Jelenleg a kereskedelmi bankok a begyűjtött betéteket és a fel nem használt egyéb forrásaikat a jegybank kéthetes kötvényében helyezhetik el. Ennek hozama megegyezik a mindenkori jegybanki alapkamattal, ez tehát a bankoknak egy nem túl nagy, de mégis kockázatmentes hozamot jelent le nem kötött pénzeikre.

 
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  A bejelentések előtt a monetáris tanács rendkívüli ülésen rágta át az elképzeléseket. Ezt követően, fél egykor elemző fórumot tart az MNB, ahol a hitelösztönzés jegybanki lehetőségeiről lesz szó. Matolcsy most beszélt először nyilvánosan MNB-elnökként. A jegybank vezetői hétfőn egyeztetnek nyolc, Magyarországon működő nagybank vezetőivel.

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?