Nemzetközi botrányt kavar egy merevlemez

2013.04.04. 17:33

Bizalmas dokumentumok tömege szivárgott ki az adóparadicsomok világából, írta csütörtöki számában a Süddeutsche Zeitung című német lap, amely Offshore Leaks címmel indított sorozatot az anyagból kibontakozó ügyekről, amelyek 170 országból összesen 130 ezer embert érintenek, köztük hírességeket, volt államfőket, nagy- és kisvállalkozókat és bűnözőket. A beszámoló nyomán a német pénzügyminisztérium jelezte: a hatóságok is meg kívánják ismerni a feltárt adatokat.

A 260 gigabájt nagyságú adattömeget tartalmazó számítógép-merevlemezt postán küldték el névtelenségbe burkolózó források az oknyomozó újságírók nemzetközi konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú újságíró-szervezethez. A merevlemezen találtak egyebek között több mint kétmillió e-mailt, cégadatbázisokat, szerződéseket és különböző okiratokat, offshore-cégek alapítóinak útleveléről készült szkennelt másolatokat, titkosított fájlokat, word-fájlokat, pdf-fájlokat és sok minden egyebet, ami együttvéve akkora iratköteget tesz ki kinyomtatva, mint félmillió Biblia egymás mellé állítva.

Az adatok révén képet lehet alkotni több mint 122 ezer úgynevezett levélszekrénycégről - valamely igen kedvező adózási környezetet biztosító országban kizárólag adóoptimalizálási célból bejegyzett vállalkozásról -, illetve a mögöttük álló mintegy 130 ezer személyről - áll a Süddeutsche Zeitung sorozatának bevezető részében, amely részletesen bemutatja egy 2011-ben meghalt híres német milliárdos, Gunter Sachs, Brigitte Bardot egykori férjének offshore-cégek révén végrehajtott rendkívül összetett és kétes pénzügyi műveleteit.

A dokumentumgyűjteményről beszámol az átlátszó.hu is. A lap szerint a cikkek többek között leleplezik azokat az oroszországi üzletembereket és cégeket, akik és amelyek kulcsszerepet játszottak az úgynevezett Magnyickij-botrányban, amelyik az amerikai-orosz viszony megromlásához vezetett. Betekintést nyerhetünk egy venezuelai üzletember tevékenységébe is, aki offshore cégeket használt egy kiterjedt amerikai pilótajáték kiépítésére, amely azután venezuelai kormánytisztviselők megvesztegetését könnyítette meg.

Lelepleződik az a cégvezető is, aki Azerbajdzsánban jutott építési megrendelésekhez, miközben Alijev elnök lányai tulajdonában lévő offshore cégek igazgatói pozícióját töltötte be, de a néhai Szuharto elnökhöz köthető indonéz milliárdosok üzleti tevékenységébe is beleláthatunk. Az ICIJ birtokában lévő anyag a konkrét leleplezéseken túl rávilágít arra is, hogy az iparág cégei és ügyfelei milyen trükköket alkalmaznak a vagyonuk és identitásuk elrejtésére.