Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyerünk is, veszítünk is a rossz időn

2013.04.04. 07:43
Ellentmondásos hatással van az amerikai és az európai gazdaságra a kivételesen fagyos időjárás: egyes iparágak − leginkább az energiaszektor − nyernek a rossz időn, míg mások, élükön az építőiparral és a mezőgazdasággal, buknak. A tőzsdék így is, úgy is jól járnak.

Az európai energiaipar jól járt a tavasz első hónapjának téli időjárásával: a szokásosnál nagyobb fűtési igény és a földgázkészletek zsugorodása csúcsra lökte a tőzsdei gázárakat és ezzel a szolgáltatók részvényeinek értékét. Az első negyedévben 23 százalékkal ugrottak meg az árak az egy évvel korábbihoz képest, miután 17 százalékkal nőtt a fogyasztás − idézett a MarketWatch elemzői becsléseket.

A norvég Statoil részvényei 0,6 százalékkal, a Shell papírjai 0,25 százalékkal drágultak csak tegnap. A szakértők egy része emelte a cégek negyedéves profitjára adott prognózisát. Ezzel egyidejűleg az USA-ban a kedvező időjárási előrejelzések miatt mérséklődtek a földgáz határidős jegyzései. A gáz ára 1,2 százalékkal gyengült arra a prognózisra, hogy a fagyot a hét végétől az évszaknak megfelelőnél melegebb idő váltja fel - írja a Napi Gazdaság.

Lassuló infláció

Az eurózóna tegnap nyilvánosságra hozott inflációs adatában legfeljebb közvetve tükröződhetett a rendkívüli hideg gazdasági hatása: a pénzromlás üteme a vártnál lassabban, a februári 1,8 százalékról csupán 1,7 százalékra mérséklődött. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők 1,6 százalékot jósoltak.

Az energia 1,7 százalékkal lett drágább, miután februárban 3,9 százalékkal haladta meg a 2012. februári szintet. Az élelmiszerek és a dohányáruk 2,7, a szolgáltatások 1,9 százalékkal drágultak − az utóbbiak árindexe februárban 1,5 százalék volt.

Az eurózónán kívüli Nagy-Britanniában a kiskereskedők szakmai szövetségének számítása szerint 1,4 százalékkal nőttek a bolti árak − a font gyengülése kezdi éreztetni hatását az importárakon, ami eltakarja az időjárás hatását. Az építőipar viszont nagyon megszenvedi az 1962 óta nem tapasztalt hideghullámot. A brit gazdaságnak naponta 473 millió fontba (558 millió euró) kerülhet a rossz idő − idézett becsléseket a Telegraph.

Ezen az sem változtat, hogy az emberek az utazásszervezőknél mind a következő hetekre, mind a nyári szezonra egyre több meleg éghajlatú országba szóló utat foglalnak le.

Drágul a búza

A búza tőzsdei jegyzése a második egymást követő napon növekedett tegnap az USA-ban, miután a befektetők attól tartanak, hogy az elhúzódó tél károsítja az őszi és késlelteti a tavaszi vetést.

A kukorica ára ezzel szemben negyedik napja esett, mivel a bőséges csapadék csökkenti a nyári szárazságok okozta károkkal kapcsolatos aggodalmakat. Ukrajnában az ország közepén és északnyugati részén végigvonuló hóviharok miatt biztosan késnek a tavaszi mezőgazdasági munkálatok, ami főként a korán érő fajták, a tavaszi búza és az árpa termésére lehet hatással.