Sokkal drágább az évközi kötelezőváltás

2013.04.04. 08:17 Módosítva: 2013.04.04. 08:17

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) év végi kampányában tapasztalt 11 700 helyett átlagosan 19 800 forintért kötöttek kötelező biztosítást az autósok az idei első negyedévben - közölte a netrisk.hu internetes alkusz az MTI-vel.

A 69 százalékkal magasabb átlagos díjszint ellenére az erre jogosult autósoknak 12 százaléka élt a biztosításváltás lehetőségével az első negyedévben. Ugyanez az arány a legutóbbi kampány időszakában, a múlt év november-decemberében 28 százalék volt.

A netrisk.hu saját adataiból azt a következtetést vonta le, hogy az évközi, magasabb díjak nem a biztosítók időközben végrehajtott tarifaemelésének a következményei. Az egyik ok az, hogy évközben jóval nagyobb azok aránya, akik új belépőként, vagy egy további autó megvásárlásakor A0 kategóriában kötnek kötelező biztosítást, a másik ok pedig az, hogy a kgfb kampányon kívül látványosan csökken az autósok figyelme a váltás, és az azzal járó megtakarítás lehetősége iránt.

A kgfb törvény módosítása tette lehetővé azt, hogy ez év elejétől a biztosítók ne csak évente egyszer - január 1-jétől - változtathassák tarifáikat, hanem év közben is. Év közben csak azok az autósok válthatnak biztosítót, akiknek akkorra esik a biztosítási évfordulójuk.