Vencel
13 °C
23 °C

Tízmillió eurós projektet mondott fel a hortobágyi génmegőrző

2013.04.04. 19:41

Felmondta a 10 millió euró összköltségvetésű, Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon című európai uniós LIFE+ projektet a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. – jelezte Sárosi Eleonóra, a cég turisztikai és marketing igazgatóhelyettese csütörtökön közleményben az MTI-nek.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. a több mint 10 millió euró összköltségvetésű projekthez 2012-ben nyerte el az európai uniós támogatást. A nonprofit kft. március 1-jén kinevezett menedzsmentje a társaság új tulajdonosi joggyakorlójával, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósággal közösen megvizsgálta a pályázat célkitűzéseinek jogszabályi hátterét, megvalósításának előrehaladottságát és megállapította, hogy a projekt 2012. szeptemberi kezdése óta eltelt fél évben gyakorlatilag semmi sem történt, a pályázatot pedig jogi értelemben átgondolatlanul, előkészítetlenül nyújtották be, illetve az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokat sem vették figyelembe.

Megállapították, hogy a Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon című LIFE+ projekt "egyrészt felvállalhatatlan jogi kockázatokkal terhelt", másrészt főbb célkitűzései – különös tekintettel a legeltetési intenzitás növelésére a projekt célterületein – egy időközben megjelent kormányhatározatnak köszönhetően külső források bevonása nélkül is megvalósítható. Ezért a Hortobágyi Nonprofit Kft. a tulajdonosi joggyakorlóval egyetértésben úgy döntött, hogy a projektet a támogatási szerződés felmondásával befejezi – közölte Sárosi Eleonóra.