Judit
2 °C
7 °C

Álkötvények miatt büntetett a PSZÁF

2013.04.05. 12:44
Hetvenmillió forint bírsággal sújtotta az XGA Vagyonkezelő Zrt.-t a PSZÁF és megtiltotta az általa végzett engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatását. A társaság „kötvények” kibocsátása ürügyén több száz személytől gyűjtött engedély nélkül pénzt. Az ügyet a rendőrség is vizsgálja.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fogyasztói bejelentések alapján piacfelügyeleti eljárást folytatott le az XGA Vagyonkezelő Zrt.-nél. A bejelentések, illetve a társaság honlapja szerint ugyanis az XGA Vagyonkezelő Zrt. gazdasági tevékenysége keretében 1, illetve 3 éves futamidejű „kötvényt” bocsátott ki „zárt körben”, amelyek után évi 10-12 százalékos kamatot ígért.

500 milliót húztak be

A felügyeleti vizsgálat során elvégzett tanúmeghallgatások, pénzügyi szolgáltatói, értékpapírnyomdai és elszámolóházi adatbekérések a gazdasági tevékenység tényleges tartalmának felderítését célozták. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró, ma közzétett határozatában megállapította: az XGA Vagyonkezelő Zrt. az elmúlt időszakban több mint 300 embernek, több „kibocsátással”, bizonyíthatóan összesen közel 500 millió forint értékben értékesített – a társaság saját megnevezése szerint – „kötvényeket”.

hirdetmeny netre
Fotó: xga.hu

A PSZÁF bizonyítékai szerint ugyanakkor a társaság a kötvények kibocsátására vonatkozó szigorú jogszabályi előírások jelentős részét megszegte, így– többek között – az e tevékenység végzésére jogosult befektetési vállalkozást vagy hitelintézetet sem vett igénybe. A társaság által kibocsátott iratok tartalmilag és formailag sem felelnek meg a kötvényekre vonatkozó előírásoknak, illetve a zártkörű vagy nyilvános forgalomba hozatali követelményeknek. Az XGA Vagyonkezelő Zrt. tehát a valóságban – a kötvénykibocsátás látszatát keltve – a hitelintézeti törvényt megsértve engedély nélkül, üzletszerűen gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket ügyfeleitől.

A nyomozókat is érdekli

A jogszabálysértés miatt a PSZÁF 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra és megtiltotta az engedély nélküli tevékenységének folytatását. Súlyosbító tényezőként értékelték a feltárt esetek nagy számát, és azt, hogy a társaság kimagasló összegű pénzeszközt gyűjtött össze szabálytalanul.

A PSZÁF hivatalos tudomása szerint az XGA Vagyonkezelő Zrt. ezirányú tevékenységét a nyomozó hatóság is vizsgálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?