Árpád
-2 °C
4 °C

A kormány hálás Matolcsynak

2013.04.05. 08:10 Módosítva: 2013-04-05 08:21:37
Az NGM közleményben, Orbán Viktor pedig rádióműsorban méltatta az MNB tegnap bejelentett programját.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben reagált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bejelentett koncepciójára. A minisztérium szerint a lépés nagy segítséget jelent a magyar kis- és középvállalkozások számára, amivel elindulhat Magyarország gazdasági növekedése.

Méltatta a programot Orbán Viktor miniszterelnök is pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. "Indokoltak azok a kísérletek, amelyekkel a jegybank próbálkozik, hogy olcsó hitelekkel próbálja megkínálni a vállalkozásokat" - mondta a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy ehhez szükséges a pénzintézetek közreműködése is, mert az MNB közvetlenül nem adhat hitelt a cégeknek. Ha egy vállalkozó kétszázalékos kamatozású hitellel sem tud üzletileg profitot hozó tevékenységet végezni, akkor valószínűleg inkább nála lehet a baj - vélekedett Orbán Viktor.

A PSZÁF is üdvözli a lépést

A jegybank döntése kapcsán kissé szokatlan módon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is közleményt adott ki.

Azt írták, üdvözlik a a kis- és középvállalkozások (KKV-k) gazdasági tevékenységét előrelendítő kezdeményezést. "A növekedés beindítása valamennyi gazdasági szereplő közös érdeke. Fontos, hogy a program a tartalékok biztonságának megőrzése mellett valósulhat meg" - írták.

Az, hogy az MNB a végrehajtás kialakításába be kívánja vonni a piaci szereplőket is, a felügyelet szerint elősegíti, hogy "a bejelentett intézkedések a leghatékonyabban érvényesülhessenek." A PSZÁF számára fontos, hogy a program kibontása és végrehajtása során a prudenciális szempontok megfelelően érvényesüljenek, írták a közleményben.

Mint azt megírtuk, három intézkedést jelentett be Matolcsy György jegybankelnök a monetáris tanács csütörtöki rendkívüli ülése után. Szerinte miután az árstabilitást sikerült elérniük, az MNB a további két feladatára, a pénzügyi stabilitásra és a kormány gazdaságpolitikájának támogatására koncentrálhat.

Utóbbi érdekében két intézkedést hoztak: a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet biztosít a jegybank a kereskedelmi bankokon keresztül fejlesztési és forgóeszköz célokra, illetve uniós programok saját erejére, további 250 milliárdos keretből pedig a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak, aktuális árfolyamon. Emellett a kéthetes MNB-kötvényállományt 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkentik, a devizatartalékokból biztosított devizacserével, amely 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot.

Az NGM közleménye szerint a program lehetővé teszi az alacsony kamatozású, forintalapú hitelezés régóta várt beindítását. A közlemény rámutat: az MNB által kezdeményezett lépés nem egyedülálló a pénzpiacon, a japán és a brit jegybank, valamint az Európai Központi Bank is élt már ezzel a finanszírozási eszközzel.

Az új jegybanki vezetés által kezdeményezett konstrukció a biztonságos forinthitelezés mellett kötelezte el magát - fogalmaz az NGM. Nagyon fontos lépése a programnak, hogy a kkv-k devizahitel-kiváltó lehetőséget kapnak, amivel működésüket biztonságosabbá tehetik - teszi hozzá.

A kormány és az NGM alapvető célja a kis- és középvállalkozások pénzügyi helyzetének segítése, termelő kapacitásainak bővítése, a munkahelyek megőrzése, létrehozása, valamint a magyar gazdaság külső sérülékenységének csökkentése. Az MNB új kezdeményezése a kormány és a jegybank stratégiai partnerségének példája - olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?