Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ciprus: perel az orosz, aki eurómilliókat bukik

2013.04.05. 20:40

Nem nyugodott bele pénzének elvesztésébe és perrel fenyegeti az Európai Uniót egy betétes, aki 3,4 millió eurót tartott ciprusi bankszámlákon – írja a Portfolio.hu. Jelena Javorszkaja 3,4 millió eurót (közel 1 milliárd forintnak megfelelő összeget) tartott öt bankszámlán a Laiki bankban. A dolgok mostani állása szerint 100 ezer euró feletti pénzétől elbúcsúzhat.

Ciprusra utazva Javorszkaját azzal fogadták, hogy a pénzéhez korlátozottan férhet hozzá 100 ezer euróig, a felette levő résznek pedig valószínűleg teljesen búcsút inthet. Az orosz nő azonban úgy érzi, nem ő tehet róla, hogy a Laiki bank rossz helyzetbe került, és emberi jogokat sért az intézkedés, ráadásul úgy veszíti el a pénzét, ahogy csak „korrupt, antidemokratikus, harmadik világbéli országokban szokás, ahol nem számít a jog”.

Levelet kapott az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi, az Eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde, a ciprusi központi bank és a Laiki bank az egyik ciprusi nagybetétes jogi képviselőitől, akik azt követelik, vizsgálják felül a ciprusi betétek ügyében hozott döntést. Ha ez nem történik meg 7 napon belül, Javorszkajáék pert indítanak.

A sajátos ciprusi válságkezelésnek magyar sértettje is lehet. Bár a ciprusi tulajdonban lévő magyarországi cégek többségénél azt mondták, őket nem érinti az ügy, a fitneszbizniszből ismert Schobert Norbert a napokon a Facebook-falán nagyon elkeseredetten írt „egy barátja” súlyos ciprusi veszteségeiről. Szerinte ez a rejtélyes barát mindenét elvesztette, és az, ami Cipruson történt, a kommunista államosítások tökéletes példája.