Ciprus: perel az orosz, aki eurómilliókat bukik

2013.04.05. 20:40

Nem nyugodott bele pénzének elvesztésébe és perrel fenyegeti az Európai Uniót egy betétes, aki 3,4 millió eurót tartott ciprusi bankszámlákon – írja a Portfolio.hu. Jelena Javorszkaja 3,4 millió eurót (közel 1 milliárd forintnak megfelelő összeget) tartott öt bankszámlán a Laiki bankban. A dolgok mostani állása szerint 100 ezer euró feletti pénzétől elbúcsúzhat.

Ciprusra utazva Javorszkaját azzal fogadták, hogy a pénzéhez korlátozottan férhet hozzá 100 ezer euróig, a felette levő résznek pedig valószínűleg teljesen búcsút inthet. Az orosz nő azonban úgy érzi, nem ő tehet róla, hogy a Laiki bank rossz helyzetbe került, és emberi jogokat sért az intézkedés, ráadásul úgy veszíti el a pénzét, ahogy csak „korrupt, antidemokratikus, harmadik világbéli országokban szokás, ahol nem számít a jog”.

Levelet kapott az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi, az Eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde, a ciprusi központi bank és a Laiki bank az egyik ciprusi nagybetétes jogi képviselőitől, akik azt követelik, vizsgálják felül a ciprusi betétek ügyében hozott döntést. Ha ez nem történik meg 7 napon belül, Javorszkajáék pert indítanak.

A sajátos ciprusi válságkezelésnek magyar sértettje is lehet. Bár a ciprusi tulajdonban lévő magyarországi cégek többségénél azt mondták, őket nem érinti az ügy, a fitneszbizniszből ismert Schobert Norbert a napokon a Facebook-falán nagyon elkeseredetten írt „egy barátja” súlyos ciprusi veszteségeiről. Szerinte ez a rejtélyes barát mindenét elvesztette, és az, ami Cipruson történt, a kommunista államosítások tökéletes példája.