Megindult a vadászat a pénzünkre

2013.04.05. 20:04

Péntek este hirtelen mindenki forintvásárlásba kezdett: az euró árfolyama gyors forinterősödéssel 299 forint alá süllyedt. Ilyen alacsonyan március elején állt utoljára. A svájci frankkal szemben is erősödik a forint, egy frank ára már 246 forint alatt van, 245,95 forintos kötésnél volt legerősebb a forint.

A forint árfolyama az elmúlt hetekben többször döntött meg 14 hónapos mélypontokat az euróval, és másféléves mélypontokat a frankkal szemben. Néhány napja a svájci pénz még 250 forint fölött volt, az euró ára pedig többször átlépte március második felében a 308 forintos szintet. Az euró még csütörtök délután is 304 forintra ugrott, amikor Matolcsy György bejelentette a jegybank gazdaságélénkítési csomagját, ám az átmeneti gyengülést egy kisebb megingásokkal azóta is tartó erősödés követte.

Ez a folyamat péntek délután öt óra körül erősödött fel. Délelőtt még 302 forint közelében volt az euró, délután három körül érte el a 300-as szintet, amit egyszer már csütörtökön is átlépett. Amíg azonban akkor csak átmeneti volt az erősödés, most kitartott a forint ereje, és este nyolc előtt nem sokkal már 298,7 forint alatt is születtek kötések.

A forint erősödését alapvetően hazai okok magyarázzák. A Portfolio.hu szerint jót tett a magyar gazdaság megítélésének, hogy az MNB a csütörtöki bejelentésekkel „felfedte a lapjait” a gazdasági élénkítésről, illetve a kormánnyal való stratégiai együttmûködésről. És mivel alapvetően piacpárti, nem unortodox programok indulnak, „a szélsõségesen negatív forgatókönyvek (rendkívül agresszív, átgondolatlan lazítással kapcsolatos félelmek) a háttérbe szorulnak” – írja laptársunk.

A magyar megítélésnek jót tehet a héten közzétett, vártnál jobb tavalyi költségvetési hiányadat is, valamint az, hogy bő egyéves csúcson vannak az MNB devizatartalékai.