Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Soros: Lavina lehet a csorgásból

2013.04.05. 10:43

Kezelhetetlen folyamattá válhat a jen gyengítése, a japán jegybank tegnapi gigantikus monetáris enyhítési politikájának végcélja, figyelmeztetett Soros György a CNBC-nek nyilatkozva.

A Napi Gazdaság által idézett Soros György szerint ha piaci szereplők a Bank of Japan (BoJ) szilárd elkötelezettségét látva arra a következtetésre jutnak, hogy a jen gyengülő pályára állt, akkor külföldi devizára akarják majd váltani pénzüket, ami a jen lefelé csorgását lavinává erősítheti - fogalmazott . A BoJ döntéshozói olyasvalamibe kezdtek bele, amit lehet, hogy nem tudnak majd megállítani.

A japán jegybank tegnap jelentette be, hogy a korábbi duplájára, 7,5 ezer milliárd jenre (77,8 milliárd dollár) emeli havi kötvényvásárlásait. A BoJ célja a defláció megfordítása, kétszázalékos infláció kiprovokálása. A japán deviza 18 százalékkal gyengült az elmúlt hat hónapban pusztán azért, mert a piac éppen ilyen monetáris politikát várt a decemberi kormányváltás, illetve a jegybank élén nemrégiben történt változás után.

Csak a malajziai és a venezuelai deviza szerepelt gyengébben a jennél. Péntek reggel egyébként nem folytatódott a folyamat, 96,36 jen/dollár körül alakul az árfolyam. Tegnap 97,19-cel 2009 augusztusa óta nem látott szintre erősödött a dollár.