Bezárná a Vallási Művek Intézetét a pápa

2013.04.06. 09:26

Az egyszerűség és a becsületesség modelljévé tenné a katolikus egyház szervezetét, és ennek részeként átalakítaná, de akár be is zárná a Vatikán botrány által sújtott bankját Ferenc pápa – idéz vatikáni forrásokat a Reuters. A hírügynökség szerint az idén március 13-án megválasztott argentin Jorge Mario Bergoglio pápaságának egyik tesztje éppen az lesz, mit tesz a Vatikán imázsát három évtizeden keresztül romboló vatikáni bank, a Vallási Művek Intézete (IOR) működésével, írja a Portfolio.hu.

Az olasz központi bank január elején függesztette fel a kártyás fizetéseket Vatikánban, mivel a városállam nem tartotta be az Európai Unió pénzmosás-ellenes szabályait. A vatikáni kártyás fizetéseket biztosító Deutche Bank Italy termináljai nem teljesítették a tranzakcióknál megkövetelt azonosítási eljárások feltételeit, ezért letiltották a vatikáni kártyás fizetéseket.

Emiatt hetekig nem lehetett használni egyfelől semmilyen bank semmilyen bankkártyáját a pápai államban, az Istituto per le Opere di Religione (IOR, magyarul Vallási Művek Intézete) automatáinál és POS-termináljainál, másfelől az IOR ügyfelei a bankjuktól kapott kártyát sehol nem tudták használni; nemcsak a pápai államban, hanem Róma más részében sem.

Az olasz jegybank szerint az IOR nem tisztelte a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelmet, ezért nem működhet a hatóság által felügyelt területen. Egy hasonló jelentést már 2012 júliusában elküldött a Vatikánnak a Moneyval, az Európa Tanács pénzmosás elleni csoportja. Az a jelentés kiemelte, hogy a bankban nagyon magas a pénzforgalmi tranzakciók aránya, miközben semmit sem lehet tudni arról, milyen csoportok intézik a banknál ügyeiket.

A bankot az elmúlt években számos botrány övezte. Tavaly a JP Morgan Chase zárolta a IOR egyik milánói számláját, mert a bank nem tudott magyarázatot adni néhány kérdéses pénzügyi tranzakcióra, míg 2010-ben az olasz hatóságok 23 millió eurót zároltak egy vatikáni számlán a Credito Artigiano Spa bankban, mert felmerült a gyanú, hogy a számlát pénzmosásra használják.

Ilyen előzmények után nem meglepőek azok a vatikáni vélekedések, hogy ha a pápa úgy kívánja, bezárhatja az IOR-t. Egy, a bank tevékenységét jól ismerő egyik vatikáni tisztségviselő szerint most, hogy a meglepetésszerű megválasztása körüli forgószél elcsitul, az egyik feladata ez lesz. Egy másik forrás szerint viszont Ferenc a pápasága első hónapjaiban inkább a Szentszék szervezetének átalakításával, többek között a vatikáni hierarchia legfelső személyi állományának megváltoztatásával foglalkozik majd.

Szerinte a bezárásnál valószínűbb forgatókönyv, hogy a Vatikán és a nemzetközi egyházi intézmények tranzakcióiban fontos szerepet betöltő IOR „komoly szerkezetátalakításon” fog átesni. Mivel azonban Ferenc pápa „mindennap meglepő dolgokat tesz”, a bezárást sem lehet kizárni – tette hozzá ez a forrás is.

Mindkét forrás szerint Ferenc pápa egyik első lépése az lehet majd ezen a területen, hogy egy tanácsadó testületet állít fel a Vatikán pénzügyi struktúrájának reformja érdekében, valamint minden bizonnyal leváltja Tarcisio Bertone államtitkárt, mivel Ettore Gotti Tedeschit, a bank azóta elbocsátott korábbi vezetőjét ő vitte a társaság élére.