Elkaszált portugál megszorítások

2013.04.06. 08:07 Módosítva: 2013.04.06. 08:24
Megvétózta a portugál alkotmánybíróság a kormány által tervbe vett megszorító intézkedések egy részét, így Pedro Passos Coelho miniszterelnöknek más módot kell találnia a költségvetési hiány lefaragására. A döntés nyomán szombaton rendkívüli ülést tart a kormány.

Az alkotmánybíróság péntek késő este ismertté vált ítéletében a megszorító csomag néhány eleméről mondta ki, hogy alkotmányellenes, de az ötmilliárd eurós megszorító csomag fontosabb elemeihez nem nyúlt hozzá. Az ország vezetésének így 860 milliós, más források szerint viszont ennél nagyobb, 1,2-1,3 milliárd eurós lyukat kell betömnie más intézkedések révén.

A bírák több mint három hónapig tárgyalták az ügyet, a testület végül úgy határozott, alkotmányellenes megvonni a közalkalmazottak és a köztisztviselők 14. havi fizetését, mint ahogy alkotmányellenesnek találták a már nyugalmazott közalkalmazottak 14. havi nyugdíjának eltörlését. Törvénytelen a munkanélkülieknek járó juttatások 6 százalékos, valamint a betegszabadság idejére járó összeg 5 százalékos csökkentése is. A 2013-as évre szóló költségvetésben szereplő megszorítások közül így összesen négy pontot találtak alkotmányellenesnek. A bírák döntése visszamenőleges hatállyal bír.

Portugália 2011-ben 78 milliárd eurós hitelcsomagot kapott a „trojkától”, azaz az Európai Központi Banktól, az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Ennek fejében a dél-európai állam az államháztartási hiány lefaragását célzó drasztikus intézkedések mellett kötelezte el magát Brüsszel felé.

Az alkotmánybíróság tavaly a 2012-es költségvetésben szereplő takarékossági intézkedések között is talált alkotmányellenes pontokat. A kormány idén még szigorúbb intézkedéseket akart foganatosítani, ami ellen nemcsak a baloldali ellenzék, hanem a kormányfővel egy pártban, a konzervatív-liberális Szociáldemokrata Pártban (PSD) politizáló Anibal Cavaco Silva államfő is tiltakozott. Ő volt az, aki az alkotmánybírósághoz fordult a megszorítások vizsgálatát kérve.