Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A devizahitelesek jobban költekeznek

2013.04.07. 18:42
Egy év alatt a magyarok mindössze 17 százaléka jutott el néhány napra pihenni. Az adatok azonban arról is tanúskodnak, hogy a lakáshitelesek körében sokkal jellemzőbb, hogy voltak üdülni, mint azokra, akiknek a vállát nem nyomja ilyen teher.

Nem rettenti el a többséget a hitel, attól még költenek néhány napos kikapcsolódásokra - legalábbis ezt mutatják a Millward Brown TGI riportja alapján a Szallas.hu által feldolgozott statisztikai adatok. Eszerint a legkevésbé "visszafogó tényező" a diákhitel: akiknek van, azokra több mint kétszer jellemzőbb, hogy voltak üdülni, mint azok, akiknek nincsen diákhitele, írja a Napi Gazdaság.

Hasonló kép rajzolódik más téren eladósodott honfitársaink esetében is: közel kétszer annyira jellemző ugyanis az üdülés a személygépkocsi-hitellel, a lízinggel és a lakáshitellel rendelkezők, míg másfélszer az áruvásárlási hitellel rendelkezők körében, mint azoknál, akik nem adósodtak el.

Bár a devizahitelesek már visszafogottabbnak látszanak, köztük még így is 26 százalék azok aránya, akik üdültek, míg az ilyen konstrukcióval nem rendelkezők esetében 21 százalék. Egyedül a személyi hitel esetében nem tapasztalható lényegi különbség - jegyzi meg a Szallas.hu.

A hitelesek jobban elengedik magukat

Nagy, reprezentatív minta

A felmérés adatai 25 ezer fő megkérdezésével végzett kutatás eredményeit mutatják. A kutatás a 17-75 éves, magyarul beszélő, Magyarországon élő népességre nem, kor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint reprezentatív.

Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője szerint ez a "józan észnek némileg ellentmondó eredmény" vélhetően azzal magyarázható, hogy azok, akik nem vesznek fel hitelt, egyébként is jobban megfontolják, mire költik a pénzüket és hajlamosak a takarékosságra is. "Ezzel szemben például a 'karácsonyi LCD tévé hitelesek' üdüléssel kapcsolatban is jobban elengedik magukat, vagy azok, akik nagyobb összeget, például lakáshitelt törlesztenek, nem akarnak évtizedekig várni egy kis kikapcsolódásra" - tette hozzá.

Érdekesség ugyanakkor, hogy akik a felmérést megelőző 1 évben a hétvégét is jellemzően munkával töltötték, azokra másfélszer annyira jellemző, hogy voltak üdülni (30 százalék), mint azok esetében, akik inkább otthon pihentek vagy a ház körüli teendőket látták el (19 százalék). A hosszabb kikapcsolódás lehetőségével viszont az adatok alapján úgy tűnik, kevesen élnek: 12 hónap leforgása alatt csupán a válaszadók 17 százaléka töltötte így szabadidejét, s akik el is jutottak üdülni, azok is jellemzően (70 százalék) csupán egyetlen alkalommal.

És az európaiak?

Ami az európaiakat illeti, 2012-ben 10 európai állampolgárból hét utazott, és háromnegyedük tervezi, hogy ebben az évben is megy üdülni - legalábbis ez derült ki a hónap elején kiadott Eurobarometer felmérésből, amely azt vizsgálta, hogy az európaiak hová utaztak az elmúlt évben és mik a 2013-as terveik. A felmérés szerint az európaiak pihenési terveit a gazdasági helyzet, a személyes tanácsok, korábbi tapasztalatok és a fizetett szállás minősége befolyásolják.

Az Eurobarometer felmérése szerint a válaszadók mindössze 42 százaléka tervezi, hogy egybefüggően 4-13 éjszakát töltsön el pihenéssel, 29 százalékuk tervez rövidebb (maximum 3 éjszakás), míg 20 százalékuk tervez 13 éjszakásnál hosszabb utazást. Ezzel szemben 16 százalék mondta, hogy nem tervez üdülést, és 10 százalék még nem döntött ilyen tervekről.

E felmérés szerint az európaiak 71 százaléka utazott el vagy pihenés vagy üzleti út céljából, a megkérdezett uniós állampolgárok közül pedig azok, akik legalább négy éjszakás pihenésre mentek el 2012-ben, 88 százalék az EU-n belül választott uticélt (vagy saját országán belül, vagy más uniós tagállamban pihent).

A legtöbbet utazók között az izlandiak (92 százalék), a norvégok (91 százalék) voltak tavaly. Ezzel szemben a legkevesebbet utazó európaiak között találjuk a magyarokat, akiknek az 56 százaléka töltött legalább egy éjszakát otthonától távol 2012-ben, de keveset utaztak a törökök (42 százalék), portugálok (52 százalék), litvánok (54 százalék) is.

Inkább országon belül maradnak

Az Eurobarometer felméréséből az is kiderült, hogy az uniós állampolgárok 41 százaléka a "fő szabadságát" saját országában szeretné eltölteni, míg 27 százalék tervezi, hogy egy másik tagállamba látogat. Az EU-n kívülre 18 százalék menne pihenni. Ezek a számok kissé alacsonyabbak a 2012-ben mérteknél: 2012-ben 47 százalék töltötte a "fő szabadságát" belföldön, 31 százalék utazott egy másik EU-tagállamba.

Az Eurobarometer felmérése szerint Spanyolország lesz idén is a legnépszerűbb célpont, ide a megkérdezettek 12 százaléka menne, ezt Olaszország 8, és Franciaország 7 százalékkal követi.

A gazdasági helyzet és az anyagiak közbeszólnak

Eurobarometer

Az európaiak utazási szokásait vizsgáló Eurobarometer felmérésbe a 27 EU-tagállamon kívül még Horvátországot, Törökországot, Macedóniát, Norvégiát, Izlandot valamint Szerbiát és Izraelt vonták be, és 30 628 különböző demográfiai és társadalmi hátterű csoport megkérdezésével készítették el.

Az Eurobarometer szerint a megkérdezetteknek a háromnegyede mondta, hogy tervez üdülést 2013-ra, de 34 százalék közölte, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt változtatott a terveken. A megkérdezetteknek 41 százaléka mondta, hogy a gazdasági helyzet nem befolyásolta az idei üdülési terveit, és 18 százalék mondta, hogy nem tervez szabadságra menni.

Az Eurobarometer felméréséből kiderült az is, hogy 2012-ben leginkább anyagi okok voltak a mögött, ha valaki nem ment szabadságra - ez 46 százalék volt -; 23 százalék viszont magán jellegű okokkal indokolta az üdülés meghiúsulását.