Egyiptom többet akar az IMF-től

2013.04.07. 12:04

Egyiptom a korábban kilátásba helyezett 4,8 milliárdnál nagyobb hitelkeretet akar kérni a Nemzetközi Valutaalaptól az államháztartási hiány növekedése miatt - idézték egyiptomi lapok az ország gazdasági tervezési miniszterét vasárnap.

Asraf el-Arabi konkrét összeget nem említett, csupán annyit közölt, hogy az államháztartási hiány már 20 milliárd dollárra emelkedett. A miniszter azt is elmondta, hogy ha májusig nem sikerül megállapodniuk az IMF-fel, akkor októberig elhalasztják a megbeszéléseket. Az IMF delegációja április 16-20. között fog tárgyalni Egyiptomban.

A két éve tartó politikai felfordulás közepette megfogyatkozott az ország devizatartaléka, pénzügyei romokban hevernek, ezért van szükség külső támogatásra. Az IMF és az egyiptomi kormány hosszas huzavona után tavaly novemberben már megállapodásra jutott, de a szerződést nem léptették életbe, mert újabb tömegtüntetések következtek Mohamed Murszi államfő jogainak kiterjesztése ellen, ismét belpolitikai bonyodalmakat okozva.

A Moody's Investors Service március közepén mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Egyiptom adóskockázati besorolását arra a megítélésére hivatkozva, hogy folyamatosan romlik az egyiptomi gazdaság és a közfinanszírozás állapota. A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy két évvel a politikai fordulat után is rendezetlen a belpolitikai helyzet, és ez az állapot jelentősen meggyengítette az egyiptomi gazdaságot.