Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Portugália nem nyúlhat a 14. havi nyugdíjhoz

2013.04.07. 22:03

A közkiadások lefaragásáról döntött a portugál kormány, miután az alkotmánybíróság megvétózta az idei költségvetésben is szereplő megszorító intézkedések egy részét.

Pedro Passos Coelho miniszterelnök vasárnap a nemzethez intézett beszédében közölte, hogy nem lesznek újabb adóemelések, de intézkedéseket tesznek a társadalom- és egészségbiztosításra, az oktatásra és az állami vállalatokra szánt összegek lefaragására, ami további munkavállalók elbocsátásával járhat.

Alkotmányellenes a 14. havi bér és nyugdíj elvétele

Az alkotmánybíróság pénteki ítéletével az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a közalkalmazottak és nyugdíjasok 14. havi fizetésének megszüntetését, valamint a munkanélküli segély és a táppénz összegének csökkentését. A taláros testület az ötmilliárd eurós megszorító csomag fontosabb elemeihez nem nyúlt hozzá. Becslések szerint azonban döntésével így is 900 millió és 1,3 milliárd euró közötti rést ütött az idei költségvetésen.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az alkotmánybírósági döntésnek súlyos következményei lesznek az országra nézve, hiszen tovább bonyolítja a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodás, azon belül is a deficitcél, betartását.

A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank 78 milliárd eurós mentőcsomaggal segítette Portugáliát. A 2011 májusában megkötött megállapodás fejében a dél-európai állam az államháztartási hiány lefaragását célzó drasztikus intézkedések mellett kötelezte el magát.

A portugál kormány a pénzügyminiszterek jövő heti dublini tanácskozásán akart volna tárgyalni a már folyósított hitelek visszafizetési feltételeinek könnyítéséről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?