Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb adóparadicsom szűnhet meg

2013.04.07. 14:52

Luxemburg kész felülvizsgálni, és valamelyest enyhíteni a banktitokra vonatkozó előírásokat az ország pénzügyminisztere szerint. Luc Frieden a német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak azt mondta, hogy készek lépéseket tenni a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében.

"Erősíteni akarjuk együttműködésünket a külföldi adóhatóságokkal" - mondta a lapinterjúban a miniszter. Hozzátette: a nemzetközi tendencia a bankbetétekre vonatkozó információk automatikus cseréjére irányul. "Ezt már mi sem ellenezzük keményen" - mondta Luc Frieden.

Az utóbbi időben Luxemburgot sok bírált érte banktitokra vonatkozó előírásai miatt, különös tekintettel arra, hogy április elején kirobbant az úgynevezett offshore-leaks ügy, amelyben bizalmas dokumentumok tömege szivárgott ki az adóparadicsomok világából.

Mindamellett a luxemburgi pénzügyminiszter utalt arra, azt szeretné, ha hozzájuk nem adóelkerülés végett vinnék a pénzüket az emberek, hanem azért, mert a termékek és a szolgáltatások jobban megfelelnek a nemzetközi ügyfelek kívánalmainak. Hivatalos adatok szerint a mindössze 512 ezer lakosú Luxemburgi Nagyhercegségben 26 országból 141 bank működik, és meghaladja a 3800-at a befektetési alapok száma.