170 ezres fizetésre számítanak a pályakezdők

2013.04.08. 15:52

A 18 és 26 év közötti magyar pályakezdők átlagosan nettó 170 000 forint induló fizetésre számítanak, a nők átlagosan körülbelül 160 000 forintos, a férfiak pedig 188 000 forintos fizetést remélnek, derül ki a Deloitte legfrissebb felméréséből.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég "Első lépések a munkaerőpiacon" című tanulmányának harmadik kiadása idén először immár Közép-Európa 11 országában vizsgálta a diákok és frissdiplomások várakozásait. A felmérésben több mint 4000 közép-európai fiatal véleményét kérte ki a Deloitte, közel 890, 18 és 26 év közötti magyar válaszadó véleményét elemezve. A felmérésben résztvevő magyar diákok általában vonzónak tartják a multinacionális vállalatokat, de sokan nem reálisan mérik fel saját munkaerő-piaci lehetőségeiket.

A felmérés szerint a vezető közép-európai egyetemeken tanuló diákok és az onnan kikerült frissdiplomások közül sokan sorolják magukat előbbre kortársaiknál, akikkel a munkahelyekért versenyeznek. A fizetési igényük gyakran magasabb, mint amennyit a régióban tevékenykedő munkáltatók hajlandóak lennének kifizetni a pályakezdőknek, és sok esetben jelentősen meghaladja az adott ország átlagkeresetét. Mindez azt jelzi, hogy a tehetséges diákok sokszor nincsenek tisztában valós elhelyezkedési esélyeikkel.

Gion Gábor hozzátette: a felmérés magyar résztvevői átlagosan körülbelül 170 000 forintnak megfelelő nettó összegre számítanak induló fizetésként. A megkérdezettek 20,7 százaléka számít mintegy 217 000 forintnál magasabb fizetésre, ami másfélszer annyi, mint a 2012-as nettó magyar átlagbér.

Magyarországon a magas fizetés (44 százalék), valamint a szakmai fejlődés lehetősége (24 százalék) a két legfontosabb szempont az első munkahely megválasztása során. Ezt követi az érdekes és változatos projektek (15,7 százalék) megléte, a munka és a magánélet egyensúlya (14,5 százalék), valamint a vonzó juttatások (14,5 százalék).

A hazai válaszadók több mint fele (53,3 százaléka) jelentkezett multinacionális vállalatokhoz, 25,4 százalékuk pedig hazai kis- és középvállalkozásokat, illetve nagyvállalatokat választott. A diákok közel kétharmada a megelőző hat hónapban legalább egy, de legfeljebb öt céghez adta be jelentkezését, míg csupán 7,6 százalékuk küldte el önéletrajzát több mint 15 céghez.