Olivér
4 °C
8 °C

Fitch: Csak Magyarországon nem lesz növekedés

2013.04.08. 17:50

Szerkezeti reformokat kell végrehajtani Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban a növekedési potenciál emeléséhez és ahhoz is, hogy ezekben a gazdaságokban újraindulhasson a jövedelmi felzárkózás az EU-átlaghoz, mert a térség belátható időn belül nem számíthat külső növekedési lendületre a fejlett uniós partnergazdaságok részéről - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő a nyolcoldalas elemzésben Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária kilátásait vizsgálja. A cég előrejelzése szerint az országcsoport átlagos súlyozással, dollárértéken és piaci árfolyamon számolt gazdasági növekedése az idén 1,2 százalék lesz a tavalyi évre becsült 0,6 százalék után, ám az idei átlagon belül jelentősek a helyi eltérések.

A Fitch prognózisa szerint az ötös mezőnyben egyedül Magyarországon nem lesz az idén növekedés: a hitelminősítő stagnálást vár 2013-ra a magyar gazdaságban. A másik négy országra a ház 1,0-1,6 százalék közötti GDP-növekedési ütemeket jósol az idei év egészére. A cég jövőre élénküléssel számol a régióban, megjegyezve ugyanakkor, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság 2014-ben is sereghajtó lesz. A Fitch Ratings hétfői prognózisa szerint a jövő év egészében a magyar hazai össztermék 1,5 százalékkal, a többi négy gazdaságé 2,2-2,8 százalék közötti ütemben növekszik.

A hitelminősítő kiemeli előrejelzésében, hogy becslése szerint az euróövezeti gazdaság teljesítménye a tavalyi 0,5 százalékos csökkenés után az idén is 0,5 százalékkal visszaesik, és 2014-ben is legfeljebb 1,0 százalékkal növekszik. Az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni házak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak, és emiatt Közép- és Kelet-Európa növekedési kilátásait is mind pesszimistábban ítélik meg.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a minap közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket. Ennek a nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-zsugorodás helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében. A cseh gazdaság teljesítményére adott prognózisukat a JP Morgan londoni szakértői stagnálásról 0,2 százalékos visszaesésre rontották, Lengyelországban pedig az eddig jósolt 1,5 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékos GDP-bővülést várnak az idén.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő az idei európai kilátásokról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett - "A recesszió gödrében" címet viselő - új prognózisában azzal számolt, hogy az euróövezet hazai összterméke 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik. Az S&P azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén az euróövezetre még két évi recesszió várna: a Standard & Poor's e negatív forgatókönyve szerint a valutauniós GDP-érték az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdaságelemző ház, az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló havi globális előrejelzésében közölte: a valutauniós gazdaságok hazai össztermékének 0,4 százalékos átlagos csökkenésére számít 2013 egészében. A ház eddig 0,2 százalékos idei GDP-mínuszt valószínűsített az euróövezetben, de már ez is rontott becslés volt, mivel a cég korábbi, tavaly összeállított prognózisai még 0,2 százalékos euróövezeti növekedéssel számoltak 2013-ra.

A Fitch Ratings által a közép- és kelet-európai ötökről összeállított hétfői elemzés is valószínűtlennek nevezi, hogy ezek a gazdaságok csak az EU és az euróövezet fellendülésére támaszkodva elégséges növekedést tudnának elérni a reáljövedelmi konvergencia újbóli beindításához. A Fitch londoni elemzői szerint ebben a helyzetben a hazai szerkezeti reformoknak juthat kulcsszerep a növekedési potenciál autonóm javítása szempontjából, és e reformok indíthatják újra a 2009-ben lefulladt reálkonvergencia-folyamatot. A cég a reformok lehetséges célpontjai között említi a térségi munkapiacot, amelynek szerkezeti rugalmatlanságai az elemzés szerint egyes esetekben magas egyensúlyi szintekre beálló munkanélküliségi rátákat eredményeznek.

Más nagy londoni házak elemzői szerint a térség növekedési problémáira az exportpiacok diverzifikálása is megoldást kínálhat, és ez a folyamat - különösen Magyarország esetében - már el is indult. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a magyar, a lengyel és a cseh gazdaság euróövezeti exportfüggőségéről összeállított értékelésükben kiemelik, hogy az EU-val és más fejlett piaci gazdaságokkal kialakult, kiterjedt kereskedelmi integráció korábban növekedésösztönző hajtóerő volt, a legutóbbi időszakban azonban a három közép-európai EU-gazdaságot sújtó növekedési sokk forrásává vált.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a hármak közül Magyarország csökkentette a legnagyobb mértékben exportfüggőségét a fejlett piaci térségtől: a magyar exporton belül a magasan fejlett gazdaságok részaránya az 1999-2001-es időszakban 90 százalékon tetőzött, tavaly azonban már csak 70 százalékot tett ki. A Goldman Sachs adatai szerint Magyarország teljes exportjában tavaly már nagyobb részaránya volt a felzárkózó térségnek - 28 százalék -, mint Németországnak, amely a magyar kivitel 26 százalékát vette fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?