Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Közbeszerzés nélkül költhetnek el félmilliárdot

2013.04.08. 14:17

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) nem kell kötelezően közbeszerzést kiírnia a hivatal informatikai rendszerébe bekötött pénztárgépek adatait feldolgozó, várhatóan nettó 500 millió forintba kerülő eszközökre. A kormány erre vonatkozó javaslatát a parlament gazdasági és informatikai bizottsága a jobbikos tagok tartózkodása mellett hétfőn támogatta.

A felmentés kiterjed a fejlesztés esetleges támogatásához szükséges további nettó 170 millió forintos beszerzésre is. A közbeszerzési törvény kimondja: a minősített adatot, valamint az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésre, a parlament gazdasági és informatikai bizottsága adhat felmentést a kötelező közbeszerzés alól.

Baja Ferenc (MSZP) pártja nevében támogatta a felmentést, de felhívta a figyelmet arra, hogy - érzékeny személyi adatokról lévén szó - a NAV-on belül se férhessen hozzá bárki a kiskereskedők forgalmát tartalmazó adatokhoz. Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök arról tájékoztatta a bizottságot, hogy megfelelő nemzetbiztonsági tanúsítással rendelkező cégek vehetnek részt a beszerzésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!