Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga Mihály szerint nem kell odaadni a magánnyugdíjpénzeket

2013.04.08. 07:26

Egyelőre még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amik nem teszik indokolttá a korábbi magánnyugdíj-pénztári megtakarítások jóváírását – mondta Varga Mihály vasárnap az ATV-n. A gazdasági miniszter arra az értesülésre reagált, amely szerint úgy hozzák létre az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy a számlákra csak az idén januártól befizetett összegeket vezetik rá, kifejtette: a rendszer még fejlesztés alatt van, még nincs végleges döntés.

A kormány olyan szisztémát szeretne kialakítani a nyugdíjrendszeren belül, amely képes az egyénileg felhalmozott járulékszintet követni. De nem indokolt a korábbi, magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése, mondta, hozzátéve: ez a szakmai vita még nincs lezárva, mindenki elmondhatja az álláspontját.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja szerinte jó alapot ad arra, hogy a magyar gazdaságpolitika hatékonyabbá tudjon válni. „Megszűnt az a helyzet, amikor a jegybank némi értetlenséggel szemlélte a kormány gazdaságpolitikai lépéseit, most egyeztetünk fontosabb kérdésekben, természetesen tiszteletben tartva a jegybank és a monetáris tanács függetlenségét”. A piac pozitívan fogadta a növekedési hitelprogramot, és a jegybank olyan ésszerű és logikus döntést hozott, amely segíti az országkockázat csökkenését, valamint a kkv-kat.

Ciprus kapcsán azt mondta: „életveszélyes” és nagyon rossz üzenet a bankbetétek megadóztatása; a magyar kormány soha nem készült ilyenre, és nem is tervez ilyet. A pénzintézetekkel való viszonyban is kiszámíthatóságot, folyamatos párbeszédet szeretne. Ugyanakkor hozhat olyan intézkedést a kormány, amelyet a bankszövetség nem tud elfogadni, de tudják, hogy a kabinet mire készül, és ha kell, módosít, egyeztet az adott kérdésben.

Arra kérdésre, hogy a kormány az első két hónap adatai által mutatott bevétel elmaradás alapján tervezi-e a csekkadóként elhíresült tranzakciós illeték növelését, azt válaszolta: 2013-ban több mint 300 milliárd forint bevételt vár ebből a kormány, de majd az első negyedév adatainak tükrében lehet megvizsgálni, mi történjen. Ha továbbra is eltérés látszik a tervezett és tényleges bevétel között, akkor a bankszövetséggel egyeztetést fog kezdeményezni.

A csekkadó ügyfelekre való áthárításával kapcsolatban jelezte: a magyar pénzintézeti szektor versenyszektor, nagyon erős verseny van 40-50 bank között, az ügyfelek pedig könnyen át tudnak menni egyik banktól a másikhoz. Viszont törvényileg nem lehet megakadályozni az áthárítást, ismerte el, de „van fogyasztóvédelem, és vannak olyan állami jogintézmények, amelyek ilyenkor közbeléphetnek”, emellett felállították a pénzügyi ombudsman intézményét is.

Varga bízik abban, hogy Magyarország ellen megszűnik a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás. Az, hogy a 2012-es, uniós módszertan szerinti hiány 2,1 százalék lett, Varga Mihály szerint azt mutatja, a magyar kormánynak igaza volt Brüsszellel szemben 2011 után 2012-ben is abban, hogy nem kell újabb kiigazító intézkedéseket hozni, mert azok nélkül is teljesülni fog a 3 százalék alatti hiány. Ehhez képest Brüsszel tavaly ősszel újabb intézkedéseket „vasalt be” Magyarországon.

Az államháztartás ugyanakkor kezd arra a konszolidált szintre beállni, ami egy „normális európai országban meg kell hogy történjen”, a hiány alacsony – Magyarország immár két éve teljesíti a 3 százalék alatti hiányt –, és az államadósságot is sikerült csökkenő pályára állítani. Mindezek alapján ki kell hogy engedjék Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól.

A miniszter kifejtette: örül annak, hogy Simor András személyében egy magyar állampolgár lesz az egyik alelnök, de szerinte nagy kérdés, hogy Simor András hogyan viszonyul majd a magyar kormányhoz. „Itt azért vannak olyan példák, amelyek elgondolkoztatnak bennünket” – fogalmazott Varga Mihály, majd Andor Lászlóra utalva hozzátette: az Európai Bizottság egyik biztosa is magyar állampolgár, „de ettől függetlenül az elmúlt időszakban túl sok segítséget nem kaptunk tőle”.