A kínai menyasszonyok hajtják fel a gyémánt árát

2013.04.09. 11:20

A kínai középosztály terebélyesedésének köszönhetően folyamatosan nő a gyémántékszerek iránti kereslet. Ez állhat a gyémántipari tőzsdei részvények mostani drágulása mögött a Conclude elemzése szerint.

A drágakő kereslete egész évben folyamatos az esküvői szertartások miatt, az első alkalommal házasodó amerikai menyasszonyok 80 százaléka visel gyémántból készült ékszert, de még a másodszor férjhez menőknek is a 60 százaléka. Bár ugyanez az arány az USA után második legnagyobb gyémántfogyasztó Kínában még csak 30 százalék körüli, a távol-keleti ország egyre szélesedő középosztálya miatt számítani lehet arra, hogy a jövőben egyre többen engedhetik meg maguknak a gyémántékszert.

A világ jelenlegi, mintegy 160 milliárd dolláros gyémántforgalmából az USA 60, Kína 30 milliárdot tesz ki. A növekvő forgalmon a gyémántkereskedő cégek szépen keresnek, ami az utóbbi időben részvényeik árfolyamában is tükröződött. A New York-i értéktőzsdén jegyzett Tiffany & Co. például mintegy 20 százalékos árréssel dolgozik, és papírjai egyéves csúcsokat döntögetnek. A szintén New Yorkban forgó Signet Jewelers Ltd. az eljegyzési gyémántgyűrűk rendkívüli népszerűségéből profitál. E szegmensben a különböző márkájú – Kay Jewellers, Jared, H. Samuel, Ernest Jones – termékeivel hosszú ideje piacvezető, így 100 millió dolláros marketingkampányokra is futja. Jó pozícióhoz juttatta a Zale Corp.-ot, hogy Vera Wang tervező kollekciója mellett a legújabb piaci igényekre gyorsan reagálva színes gyémánt ékszereket kínál. A gyémántárakat az hajtja fel, hogy 10 évbe is beletelik megtalálni, majd megművelni egy lelőhelyet, emiatt világszerte igen kevés gyémántbánya létezik.

Míg a bányák kitermelése évente 3-4 százalékkal nő, addig a gyémántkeresleté 10 százalékkal. Pedig a világ gyémántkészletei kifogyhatatlannak tűnnek. Szibériában például egy meteor becsapódása révén 35 millió évvel ezelőtt keletkezett, 62 mérföld szélességű óriás kráter alatt karát ezermilliárdokat rejtő gyémántmezőre bukkantak. Jelenleg azonban még hiányt okoz a piacon, hogy a gyémántkészletek jelentős részének feldolgozása az orosz Alrosa után a világon második legnagyobb gyémántbányász cége, a dél-afrikai De Beers monopóliuma.