A legkisebb bérhez ad támogatást az NGM

2013.04.09. 13:57

A nehéz helyzetben lévő ágazatokban működő munkáltatók már benyújthatják kérelmüket a munkaügyi központokhoz minimálbér-emelési támogatásra, a Munka törvénykönyvében pedig úgy változik a távolléti díj számítása, hogy például szabadság esetén a havi bér nem függ majd az adott hónap napjainak számától - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: a kabinet és a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumán részt vevő érdekképviseletek között tavaly év végén létrejött megállapodása alapján 11, nehéz helyzetben lévő ágazatban igényelhetnek a cégek támogatást az idei első fél évre. A támogatás - amelyre 10 milliárd forint áll rendelkezésre - nagyjából 260 ezer embert érint ezekben az ágazatokban. A munkaügyi központok már várják a kérelmeket, amelyeket május 31-ig lehet beadni.

Elmondta még, hoyg a kabinet az élelmiszergyártásban, a textil-, a ruházati és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben vállalja át 2013 első félévében a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra eső járulékköltséget is.

Czomba Sándor ismertette, hogy a munka.hu-n lehet részleteket találni a kiírásról, és a benyújtott kérelmekről legkésőbb 21 napon belül döntés születik. Jelezte: igyekeztek egyszerűsíteni az adminisztrációt; a kérelem maga egy A4-es oldal, de vannak kötelező mellékletek, amelyeket online kell benyújtani.

Kardkovács Kolos, az NGM foglalkoztatáspolitikai helyettes államtitkára elmondta: a távolléti díj számításának módosítását várhatóan májusban fogadja el a parlament, és júniusban léphet hatályba.