Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legkisebb bérhez ad támogatást az NGM

2013.04.09. 13:57

A nehéz helyzetben lévő ágazatokban működő munkáltatók már benyújthatják kérelmüket a munkaügyi központokhoz minimálbér-emelési támogatásra, a Munka törvénykönyvében pedig úgy változik a távolléti díj számítása, hogy például szabadság esetén a havi bér nem függ majd az adott hónap napjainak számától - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: a kabinet és a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumán részt vevő érdekképviseletek között tavaly év végén létrejött megállapodása alapján 11, nehéz helyzetben lévő ágazatban igényelhetnek a cégek támogatást az idei első fél évre. A támogatás - amelyre 10 milliárd forint áll rendelkezésre - nagyjából 260 ezer embert érint ezekben az ágazatokban. A munkaügyi központok már várják a kérelmeket, amelyeket május 31-ig lehet beadni.

Elmondta még, hoyg a kabinet az élelmiszergyártásban, a textil-, a ruházati és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatban, emellett a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben vállalja át 2013 első félévében a minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra eső járulékköltséget is.

Czomba Sándor ismertette, hogy a munka.hu-n lehet részleteket találni a kiírásról, és a benyújtott kérelmekről legkésőbb 21 napon belül döntés születik. Jelezte: igyekeztek egyszerűsíteni az adminisztrációt; a kérelem maga egy A4-es oldal, de vannak kötelező mellékletek, amelyeket online kell benyújtani.

Kardkovács Kolos, az NGM foglalkoztatáspolitikai helyettes államtitkára elmondta: a távolléti díj számításának módosítását várhatóan májusban fogadja el a parlament, és júniusban léphet hatályba.