Semmi értelmük az egyéni számláknak

2013.04.09. 07:40
Nincs sok értelme az egyéni nyugdíjszámláknak. Nemcsak azért, mert azokon jó eséllyel csak a 2012. december végét követő befizetések lesznek nyilvántartva, hanem azért sem, mert az egyéni számla nem gyógymód, legjobb esetben is csak látlelet. Rogán az ellenkezőjét mondja, mint Varga Mihály.

Az egyéni nyugdíjszámlák kialakítása még nem végleges, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra a kérdésre, hogy valóban nulláról indulnak-e 2013-tól az egyéni nyugdíjszámlák. Varga szerint ilyen mélységű döntés még nincs. Ezek szerint 2010 ősze óta annyit sikerült megvalósítani az egyéni számlás rendszerből, hogy meghatározták a kezdő dátumot. Ami egyébként már elmúlt, hiszen 2013. januári startról volt szó, írja a Napi Gazdaság.

A döntés szerint a számlákon a 2012. december 31-ét követő járulékbefizetéseket írják jóvá. Korábban úgy tűnt, nem gondolja komolyan a kormány a magán-nyugdíjpénztári vagyon nyilvántartását.

A nemzetgazdasági tárca ugyanis a GDP-arányos adóterhelést évekre visszamenőleg úgy korrigálta, hogy nem vette figyelembe a tagdíjbefizetéseket. Erről Balog Ádám, akkor még helyettes államtitkár mutatott be egy grafikont tavaly december elején egy szakmai rendezvényen.

Ha a tagdíjbefizetés nem az adócentralizáció része, akkor ezek a befizetések az új nyilvántartás szerint meg sem történtek, az egyéni járulék pedig ebből következően nem 17, hanem kilenc százalék volt. Ebből következően pedig nincs is mit átvezetni az egyéni számlákra. Ettől függetlenül Rogán Antal tegnap azt jelentette, hogy valamit átvezetnek majd, de csak később. Varga Mihály szerint egyébként mondjuk nem lesz ilyen.

Semmi köze nem lesz a tényleges nyugdíjhoz

Az egyéni számlákkal egyébként sem old meg semmit a kormány, és nemcsak azért, mert a nyugdíjszámítás módszertana nem változik. A majdani nyugdíjas annyit ér majd az egyéni számlájával, hogy megkapva az első havi járadékot, össze tudja vetni azzal, amit befizetett. És rá fog jönni arra, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Más szempontból is felesleges az egyéni számla, pontosabban a számlák kialakítása önmagában csak látlelet és nem megoldás. Farkas András jövőbiztosítási szakértő, a Consequit értékesítési vezérigazgató-helyettese szerint az egyéni számláktól csodát várni olyan, mint ha azt remélnénk, a tbc-t gyógyítja a tüdőszűrés.

Fenntarthatatlan finanszírozás

A szakértő szerint változatlan rendszer mellett a felosztó-kirovó elven alapuló nyugdíjrendszer nem tartható fenn, hiszen egyre kevesebb aktív korú tart el egyre több idős korút. Nemzetközi trend ez, s a válságot tovább mélyíti, hogy az aktívak egyre később kezdenek dolgozni − hiszen többet tanulnak − s az idősek egyre több időt töltenek nyugdíjban, hiszen az élettartam emelkedik. Mindezt Magyarországon az adófizetési morál gyászos színvonala is rontja.

A számtalan minimálbéres, a feketegazdaságban dolgozók, az iskolázatlan, elhelyezkedni nem képes munkanélküliek bekerülése a nyugdíjrendszerbe pedig újabb sokkot okoz majd. Farkas szerint ez a kör az éhen haláshoz elegendő minimálnyugdíjat kapja majd − ez ma 30 ezer forint körül van −, ami ahhoz vezet, hogy egy nagyon jelentős nyomorgó nyugdíjas réteg alakul ki. Ezen pedig az államnak kell majd segítenie. Vagyis akár van egyéni számla, akár nincs, a gondot a finanszírozás fenntarthatatlansága jelenti, s ezen egyelőre nem tervez változtatni a kormány.