Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A felső tizedé a vagyon fele Európában

2013.04.10. 08:48

Átlagosan 230 ezer euró vagyonnal rendelkeznek és évi 37 ezer eurót keresnek az euróövezet háztartásai. Az ECB felmérése szerint a vagyon több mint felével, 50,4 százalékával a leggazdagabb tíz százalék rendelkezik - írja a Napi Gazdaság. Az ECB először tette közzé az euróövezet 15 országában, 62 ezer háztartás egységes módszertan szerinti megkérdezésével elvégzett, 2010-es állapotokat tükröző felmérését.

Az euróövezeti háztartások 60,1 százaléka rendelkezik saját tulajdonú lakóingatlannal, ebből 40,7 százalékpontnyi a háztartás kizárólagos tulajdonában van, míg 19,4 százalékpontnyit jelzálog terhel. Az olyan lakóingatlanok medián értéke, amelyben a tulajdonos lakik, euróövezeti szinten 180,3 ezer euró. Az egyes euróövezeti tagállamok közötti eltérő szokásokról árulkodik, hogy Németországban és Ausztriában a "medián háztartás" bérli lakóhelyét, míg más országokban ez az elvi, reprezentatív háztartás saját tulajdonú ingatlanban lakik.

A legtöbben bankbetétben tartják a pénzüket: az euróövezeti háztartások 96,4 százaléka rendelkezik bankbetéttel, míg 33,0 százalék önkéntes nyugdíjpénztári vagy életbiztosítási szerződéssel. Előbbi esetében a bankbetétek értékének mediánja 6100 euró, míg az utóbbi típusú megtakarítások mediánértéke 11 900 euró. Más típusú pénzügyi megtakarítással a háztartások kevesebb mint 15 százaléka rendelkezik.

A háztartások több mint felének nincs adóssága. Az adóssággal rendelkező 43,7 százaléknyi háztartás közül 23,1 százalékpont rendelkezik jelzálog típusú adóssággal, míg 29,3 százalékpont egyéb adóssággal. A jelzáloghitelek tekintetében az adósság mediánértéke 68 400 euró, ami jóval magasabb az egyéb típusú adósság 5000 eurós mediánjánál. Az egyes euróövezeti tagállamokat tekintve az adóssággal rendelkező háztartások aránya 26 százalék és 60 százalék között ingadozik.