Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állami bankok döntik be Szlovéniát?

2013.04.10. 08:25

A szlovén bankok megmentéséhez szükséges összeg az OECD szerint nagyobb a kormány jelenlegi becslésénél. A költségvetés helyzetét a szervezet szerint egyebek mellett a szociális kiadások lefaragásával tovább kell javítani - írja a Napi Gazdaság.

A szlovén bankokat a korábbinál szigorúbb, újabb stressztesztnek kell alávetni, hogy kiderüljön, mennyi friss tőkére van szükségük, ugyanis az ezzel kapcsolatos tavalyi becslés pontatlan - figyelmeztet az OECD Szlovéniáról szóló jelentésében. A bankok rossz hiteleinek állománya hétmilliárd euró lehet, ami megfelel a szlovén GDP ötödének, teljes eszközállományuk 14 százalékával 90 napnál régebben tartoznak a hitelfelvevők.

A krízissel fenyegető súlyos helyzet egyik oka, hogy a pénzintézetek többségi állami tulajdonban vannak, ezért politikai befolyás alatt állnak, menedzsmentjük gyenge, hitelezési politikájuk siralmas. A Fitch múlt heti becslése szerint a három legnagyobb szlovén banknak összesen kétmilliárd euró friss tőkére van szüksége.

Az OECD támogatja a bankok kétes hiteleit összegyűjtő rossz bank létrehozását, feltéve, hogy ezt átláthatóan, a politikai befolyásolás kiszűrésével hajtják végre. Ezt követheti a privatizáció, lehetőleg részvénykibocsátással. Az OECD szerint rossz az a kormány előtt lévő terv, amely szerint az állam megtartana egy blokkoló kisebbségi tulajdonrészt a pénzintézetekben. Ez a politikai befolyásolás fennmaradásához vezetne annak minden káros következményével. A szervezet szerint a menthetetlen bankokat hagyni kell bedőlni. A bankrendszer rendbetételének költségeit a pénzintézetek alárendelt hitelezőire kell hárítani.

Az OECD arra is figyelmezteti Ljubljanát, hogy jelentősen nőne az államadósság finanszírozási költsége - és felverné a bankok feltőkésítésének árát is -, ha nem hajtanák végre azokat a reformokat, amelyeket a korábbi kormány ígért a tavalyi dollárkötény-kibocsátás előtt. A szervezet szerint a költségvetés egyenlegének javításához fokozatosan emelni kell a nyugdíjkorhatárt, tovább kell mérsékelni a munkanélküli-járadékot és a többi szociális juttatást, illetve az oktatási és az egészségügyi büdzsét. Ha elmaradnak a határozott lépések, akkor az államadósság a GDP 46 százalékáról - ami a 2008-as arány duplája - 2025-re 100 százalékra mehet fel.