Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hol kaphat frissdiplomás nettó kétszázezret?

2013.04.10. 11:47

A kereskedelmi és vendéglátóiparban a vállalatok 92%-a foglalkoztat frissdiplomásokat. A felsőfokú végzettséget újonnan megszerzők átlagosan 100-150 ezer forint nettó bérre számíthatnak – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola karriernapján kiállító cégek között evégzett kutatásból.

A főiskola rendezvényén huszonhat hazai, főként kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalat vett részt. A BGF Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Kara által készített kutatás célja az volt, hogy feltérképezze: milyen mértékű szakértelmet és tudást, illetve gyakorlatot, továbbá milyen készségeket várnak el a munkáltatók a frissen diplomázottaktól.

A felmérés szerint a cégek túlnyomó többsége foglalkoztat egyetemről, főiskoláról kikerülő fiatalokat (csak két vállalat válaszolt erre a kérdésre nemmel). A megkérdezettek 37 százaléka tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, 29 százalékuk évi 6-10 pályakezdőt alkalmaz, a maradék 30 százalékból nagyjából fele-fele arányban oszlottak meg a négy-öt és a 2-3 frissdiplomást alkalmazók.

A megkérdezett vállalatok 92 százalékánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek 69 százalékánál azt mondták: az új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet. A cégek által elvárt legfontosabb öt képesség az idegennyelv-ismeret, a jó kommunikációs készség, a határozott és önálló fellépés, de elvárás a szépségversenyek zsűrijének indoklásából ismert „pozitív kisugárzás” és a rugalmasság is.

A kutatásban részt vevő vállalatok 61 százalék 100-150 ezer forint között határozta meg a frissdiplomások havi nettó átlagkeresetét. A vállalatok nagyjából ötöde (22 százalék) 150-200 ezer forint között adna, és a csak a vendéglátó és kereskedelmi cégek 8 százalékánál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ami megdöbbentő: a vállalatok 9 százaléka nettó 100 ezer forintnál kevesebb kezdőbért jelölt meg a leendő diplomás munkavállalóinak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?