Így elriasztjuk a vagyonos oroszt és kínait

2013.04.10. 15:01 Módosítva: 2013.04.10. 15:22

Hiába fogadta el decemberben az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely egyszerűsítené a harmadik országbeli állampolgárok letelepedését hazánkban, a program technikai megvalósítása lassan halad. A jogszabály értelmében a külföldiek 250 000 eurónyi kötvény megvásárlásáért cserébe költözhetnének, az első igénylés azonban várat magára.

Ennek az oka az, hogy azóta lelassult a kötvénykibocsátási folyamat. A részletszabályokat tartalmazó NGM-rendeletet, noha már január elején megjelent a kormány.hu-n a tervezete, csak februárban hirdették ki. Majd ezután a parlament gazdasági bizottságának kell jóváhagynia azokat a vállalkozásokat, amelyeken keresztül az államkötvény jegyzése megvalósítható, és még ezután ezeknek a szolgáltatóknak még az Államadósság Kezelő Központtal is szerződést kell kötniük.

Az Index kedden számolt be arról, hogy az EGT-n kívüli országokból – így Oroszországból – tízezrek jönnének Magyarországra. Ugyanis amíg a befektetői letelepedés intézménye a legtöbb nyugat-európai országban ingatlan megvásárlásához kötött, addig Magyarországon sokkal könnyebben meg lehet teremteni a letelepedés lehetőségét.

Hazánk az államkötvény kibocsátásával lényegében egy, a piacinál kedvezőbb feltételű kölcsönt kap a letelepedni szándékozóktól, amely kölcsönt öt év után kell visszafizetnie – mondta Marincsák László. Vagyis a külföldieknek nem is negyedmillió euróba kerülne ez az ügylet, hiszen a pénzt öt év után visszakapnák. A külföldiek letelepedésének segítésére szakosodott Hunexpat Kft. ügyvezetője szerint a jogszabályi környezet módosulásával felértékelődhet Magyarország migrációs szerepe, és csökkenhet a közösségi határokon belüli akadályok száma.

A potenciális befektetők figyelmét egyre nehezebb fenntartani, miután az évvégi hírverés óta semmi, általuk tapasztalható előrelépés nem történt. „Nem szabad elfelejteni, hogy a tőke bármilyen formájú bevonása iránt a világban verseny folyik az egyes országok között, ezért egy-egy kreatív megoldással jelentős lépéselőny érhető el” – hívta fel a figyelmet Martincsák.