A kapuvári húsüzem 2 milliárdért eladó

2013.04.11. 07:22 Módosítva: 2013.04.11. 07:53

Első körben kétmilliárd forintért hirdette meg a felszámoló a kapuvári húsüzemet - írja a Napi Gazdaság. A lap csütörtöki száma szerint a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. ingatlanjaira és gépeire közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevőt, a felszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi.

A húsüzem hitelezői igényei meghaladják a nyolcmilliárd forintot. A két cég elbocsátott dolgozóinak az állami bérgarancia-alapból már 310 millió forintot kifizettek, száz főnek azonban további 100 millió forinttal tartoznak még - olvasható a cikkben.

Mivel az állam a kereskedelmi banki hitelek egy részére is garanciát vállalt, a felszámolás költségvetési hatása jóval meghaladja majd a NAV által követelt 1,5 milliárd forintot. A követelések - amelyek nagyságrendje legfeljebb 750 millió forint lehet - behajtása folyik, az adósok gazdasági helyzete miatt az igények érvényesítése több esetben problémás, néhány ügyben pedig várhatóan a bíróságok döntenek majd.

A hatósági vizsgálatok első fokon lezárultak és jelentős adókat érintő megállapításokat tettek az érintettek. Bizonyos kérdésekben büntetőeljárások is indultak, illetve folyamatban vannak, ezen ügyek azonban a vagyonértékesítést nem befolyásolják, nem jelentenek sem kötelezettséget, sem korlátozást a befektető számára.