Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Mégis nőhet a magyar gazdaság?

2013.04.11. 16:44

A Bank of America-Merrill Lynch-nél felülvizsgálták a magyar gazdaságra érvényben tartott prognózisukat, és az általuk eddig várt 0,3 százalékos idei egész évi GDP-visszaesés helyett most már 0,4 százalékos növekedéssel számolnak 2013-ban.

A felülvizsgálatot a magyar háztartások fogyasztási kilátásainak javulása, a gépjárműexport várható felfutása és kisebb mértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett növekedésösztönző intézkedéscsomag indokolja.

Az MNB-kezdeményezés nyomán még nagyobb biztonsággal tartják fenn azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság 2014-ben már 2,6 százalékkal növekedhet, a gyenge európai gazdasági környezet ellenére is.

Azt várják, hogy többet költünk majd

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint a Magyarországon zajló meredek dezinfláció, amelyhez a kedvező bázishatások mellett a lakossági közműdíjak hatósági csökkentése is hozzájárul, máris emelte a háztartások elkölthető reáljövedelmi hányadát. Emellett a folyamatos adósságleépítés, amelyben jelentős szerepük van a devizaalapú hitelállomány csökkentését célzó kormányzati intézkedéseknek, mára a hazai össztermék 35-36 százaléka körüli - a cseh és a lengyel rátával összemérhető - szintre csökkentette a magyar háztartási szektor eladósodottsági rátáját.

Mindezek alapján azzal számolnak, hogy a javuló fogyasztói vásárlóerő és a háztartások szintén javuló pénzügyi helyzete az idén lendületet adhat a magánfogyasztásnak Magyarországon, bár a költségvetési szigor hatásai miatt a lakossági fogyasztás valószínűleg még az idén is csökken. Mindazonáltal a cég közgazdászai enyhítették a fogyasztás idei visszaesésére adott előrejelzésüket: új prognózisuk szerint a csökkenés mértéke összességében 1,2 százalék lesz a ház által eddig várt 2,0 százalék helyett.

Javuló, de nem biztos, hogy hiteles BMI

Azt is figyelmbe vették, hogy a magyar feldolgozószektor aktivitását mérő beszerzésimendzser-index (BMI) az elmúlt három hónapban folyamatosan a visszaesés és a növekedés mezsgyéjét jelző 50-es érték felett járt, és az első negyedévi átlaga 55,3 volt. Ez egyértelmű felülteljesítés Csehországgal és Lengyelországgal összehasonlítva, e két gazdaságban ugyanis az 50-es határszint alatt vannak a gyáripari BMI-mutatók - áll a Bank of America-Merrill Lynch csütörtöki londoni elemzésében.

A cég szerint ugyanakkor bizonyos óvatosság is indokolt ebben az összehasonlításban, mivel a magyar BMI-számításokat sok más európai országtól eltérően nem a Markit piaci adatszolgáltató cég, hanem teljes egészében egy helyi szervezet végzi.

A Fitch szerint csak nálunk lesz stagnálás

A Fitch Ratings héten Londonban ismertetett - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária kilátásait vizsgáló - térségi helyzetértékelése szerint ebben a mezőnyben egyedül Magyarországon nem lesz az idén növekedés.

A cég stagnálást jósolt 2013-ra a magyar gazdaságban, a másik négy országra ugyanakkor 1,0-1,6 százalék közötti GDP-növekedési ütemeket valószínűsített.

A JP Morgan még nagyobb visszaesést vár

A JP Morgan közgazdászai szerint az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra rontották az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

Ennek nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a felzárkózó gazdaságok kilátásairól e héten összeállított második negyedévi előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a folytatódó euróövezeti válság miatt valószínűleg Közép- és Kelet-Európa teljesít a legrosszabbul az idén a globális felzárkózó térség egészén belül. A cég megerősítette, hogy 2013-ban 0,5 százalékos GDP-visszaesést vár a magyar gazdaságban.