Árpád
-2 °C
4 °C

Mégis nőhet a magyar gazdaság?

2013.04.11. 16:44

A Bank of America-Merrill Lynch-nél felülvizsgálták a magyar gazdaságra érvényben tartott prognózisukat, és az általuk eddig várt 0,3 százalékos idei egész évi GDP-visszaesés helyett most már 0,4 százalékos növekedéssel számolnak 2013-ban.

A felülvizsgálatot a magyar háztartások fogyasztási kilátásainak javulása, a gépjárműexport várható felfutása és kisebb mértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett növekedésösztönző intézkedéscsomag indokolja.

Az MNB-kezdeményezés nyomán még nagyobb biztonsággal tartják fenn azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság 2014-ben már 2,6 százalékkal növekedhet, a gyenge európai gazdasági környezet ellenére is.

Azt várják, hogy többet költünk majd

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint a Magyarországon zajló meredek dezinfláció, amelyhez a kedvező bázishatások mellett a lakossági közműdíjak hatósági csökkentése is hozzájárul, máris emelte a háztartások elkölthető reáljövedelmi hányadát. Emellett a folyamatos adósságleépítés, amelyben jelentős szerepük van a devizaalapú hitelállomány csökkentését célzó kormányzati intézkedéseknek, mára a hazai össztermék 35-36 százaléka körüli - a cseh és a lengyel rátával összemérhető - szintre csökkentette a magyar háztartási szektor eladósodottsági rátáját.

Mindezek alapján azzal számolnak, hogy a javuló fogyasztói vásárlóerő és a háztartások szintén javuló pénzügyi helyzete az idén lendületet adhat a magánfogyasztásnak Magyarországon, bár a költségvetési szigor hatásai miatt a lakossági fogyasztás valószínűleg még az idén is csökken. Mindazonáltal a cég közgazdászai enyhítették a fogyasztás idei visszaesésére adott előrejelzésüket: új prognózisuk szerint a csökkenés mértéke összességében 1,2 százalék lesz a ház által eddig várt 2,0 százalék helyett.

Javuló, de nem biztos, hogy hiteles BMI

Azt is figyelmbe vették, hogy a magyar feldolgozószektor aktivitását mérő beszerzésimendzser-index (BMI) az elmúlt három hónapban folyamatosan a visszaesés és a növekedés mezsgyéjét jelző 50-es érték felett járt, és az első negyedévi átlaga 55,3 volt. Ez egyértelmű felülteljesítés Csehországgal és Lengyelországgal összehasonlítva, e két gazdaságban ugyanis az 50-es határszint alatt vannak a gyáripari BMI-mutatók - áll a Bank of America-Merrill Lynch csütörtöki londoni elemzésében.

A cég szerint ugyanakkor bizonyos óvatosság is indokolt ebben az összehasonlításban, mivel a magyar BMI-számításokat sok más európai országtól eltérően nem a Markit piaci adatszolgáltató cég, hanem teljes egészében egy helyi szervezet végzi.

A Fitch szerint csak nálunk lesz stagnálás

A Fitch Ratings héten Londonban ismertetett - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária kilátásait vizsgáló - térségi helyzetértékelése szerint ebben a mezőnyben egyedül Magyarországon nem lesz az idén növekedés.

A cég stagnálást jósolt 2013-ra a magyar gazdaságban, a másik négy országra ugyanakkor 1,0-1,6 százalék közötti GDP-növekedési ütemeket valószínűsített.

A JP Morgan még nagyobb visszaesést vár

A JP Morgan közgazdászai szerint az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra rontották az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

Ennek nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a felzárkózó gazdaságok kilátásairól e héten összeállított második negyedévi előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a folytatódó euróövezeti válság miatt valószínűleg Közép- és Kelet-Európa teljesít a legrosszabbul az idén a globális felzárkózó térség egészén belül. A cég megerősítette, hogy 2013-ban 0,5 százalékos GDP-visszaesést vár a magyar gazdaságban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?